Wykonanie


Na 2 ciacha60 g
mąki pszennej razowej samorosnącej*10 g karobu20 g
skrobi kukurydzianej3
jajka - oddzielić
żółtka od
białek30 g truvii1 łyżka
octu jabłkowego8 łyżek czerwonej, słodkiej
herbaty2 okrągłe formy śr. 11 cmDno formy wyłożyć papierem do pieczenia.W misce wymieszać
mąkę razową ze
skrobią kukurydzianą i karobem.
Białka ubić na sztywno, podczas ubijania dodać stopniowo truvię, po jednym
żółtku oraz
ocet.Na masę przesiać
mąkę. Miksować na najwolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Następnie przełożyć ciasto do formy, wygładzić. Piec 20-25 minut w 200°C (termoobieg 180°C ) Po upieczeniu,
ostrym nożem odkroić
biszkopt od obręczy tortownicy. Otworzyć i ostrożnie zdjąć obręcz. Na jeszcze ciepłe ciasto położyć kratkę kuchenną, obrócić i zdjąć z niego papier. Obciążyć np deską do krojenia. Gdy
biszkopty przestygną, delikatnie np łyżeczką wyciąć środek, tak by spód pozostał nie naruszony (nie wyrzucać okruchów ciasta). Następnie nasączyć nasze
biszkoptowe miseczki
herbatą.Krem
serowy100 g
serka homogenizowanego (u mnie 0% tłuszczu)40 g
nektaru z agawy5 g
żelatyny4 łyżki
wodySerek połączyć z
nektarem.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, podgrzać, lekko przestudzić i domieszać do
serka. Wstawić do lodówki na 10 minut. Zamieszać i wypełnić ciacho kremem.

Krem
jogurtowy100 g
jogurtu greckiego (u mnie 0% tłuszczu)40 g
nektaru z agawy5 g
żelatyny4 łyżki
wodyPrzygotować w ten sam sposób jak krem z
serka homogenizowanego.Wypełnić drugie ciachoDo ozdoby
owoce, ilość i jakie, zależy od Was
nektar z agawyopcjonalnie puder z truvii lub
cukier puderNa wierzchu ułożyć
owoce, lekko docisnąć i wstawić do lodówki na ok 1 godz.

Przed podaniem polać
nektarem z agawy lub posypać pudrem z truvii.




Lekkiego, słodkiego życzy!Violaautorka przepisu

*
Pszenna razowa mąka samorosnąca (self-raising
flour)- jest to zwykła
mąka razowa z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g
mąki, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej.