Wykonanie

Składniki na 4 porcje2
udka kurczaka300 ml wywaru/bulionu2
cebuleZąbek
czosnkuKawałek
imbiru (2 cm)5 kopiastych łyżeczek
koncentratu pomidorowego1 i 1/2 łyżeczki
curry4 łyżki
masłasólPrzygotowanie
Mięso sprawiamy - obieramy ze skórki, wyjmujemy kości, tniemy na kawałki. Z kości możemy przygotować
wywar - wkładamy je do garnka i razem z
marchewką,
pietruszką i kawałkiem
selera gotujemy
wywar z pół litra
wody (oczywiście solimy i
pieprzymy).
Masło klarujemy i wylewamy na patelnię. Dla tych co nie robili tego jeszcze: masełko wkładamy do garnuszka i podgrzewamy tak aby się rozpuściło. Szum zbieramy a sklarowane
masło przelewamy na patelnię. Trzeba być czujnym, bo na dnie może również pozostać ciut szumu. Na
maśle podsmażamy pokrojoną w pół krążki
cebulę, i posiekany
czosnek i
imbir. Gdy wszystko zacznie się lekko rumienić dodajemy
curry. Przesmażamy jeszcze parę minut i dodajemy
mięso. Smażymy dotąd aż
mięso się przysmaży z obu stron.

Do czystego garnuszka wlewamy 300 ml
wywaru lub
bulionu innego pochodzenia :). Teraz wywar/bulion zagęszczamy koncentratem i przekładamy wszystko z patelni, dodajemy
listki laurowe i dusimy 30 minut na wolnym ogniu. GOTOWE.

To odtłuszczona wersja
kurczaka w
curry - bez
śmietany i z minimalną ilością
masła. Koncentrat zagęszcza sos ale nie ujmuje intensywności
curry - więc
kurczak nadal zadowoli miłośników
przyprawy od, której nazwę wzięła to indyjska potrawa :)

SMACZNEGO SIOSTRY!