ßßß Cookit - przepis na Tym zdobywa się serce mężczyzny!

Tym zdobywa się serce mężczyzny!

nazwa

Wykonanie

Wracając z warsztatów kulinarnych w Goraju, o których niedługo Wam napiszę, zrobiliśmy zakupy w fantastycznym sklepie pod Poznaniem! Eko-sklep z prawdziwego zdarzenia i wszysko pachniało i wygląda na takie naturalne! Kupiłam sporo chleba, jajek, mięso, sery i trochę warzyw. W domu zrobiłam wspaniałą zupę gersona, którą zaproponuję Wam już niebawem. Dziś chciałabym nawiązać do spotkania z myśliwymi i pokazać Wam prosty sposób na pieczeń rzymską z daniela - bez boczku i podsmarzanych skwarek oczywiście!
PIECZEŃ RZYMSKA Z DANIELA dla Rafała :)
Składniki na dwie pieczenie 11x20 cm
500g mięsa z daniela, u mnie zmielony udziec
500g mięsa mielonego z indyka
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
2 ugotowane cebule
Kawałek ugotowanego pora
2 jajka
Ząbek czosnku
Sól morska, pieprz, suszony cząber, zmielone ziele angielskie, garść świeżego tymianku, garstka zmielonego jałowca
Przygotowanie
Mięso mieszamy dobrze. Dodajemy jajka i przyprawy, prócz jałowca i tymianku.
Warzywa, prócz pora, blenderujemy z tymiankiem i masę dodajemy do mięsa. Znów mieszamy.
Na dno sylikonowych foremek układamy plasterki ugotowanego, mokrego pora. Teraz wykładamy mięso po równo do każdej foremki o wymiarach 11x20cm.
Posypujemy zmielonym jałowcem i pieczemy na 160 stopni przez 40-50 minut. Po pół godzinie odlewamy z foremek cały sos. Pieczemy, aż pieczeń się zarumieni. Możemy sprawdzić czy jest dobra nakłuwając ją wykałaczką. Jesli wypływa z niej płyn - trzymamy ją nadal w piecu.
Pieczeń studziłam w piecu, ale można również ją wyjąć, aby stygła szybciej.
Ta odchudzona wersja rzymskiej pieczeni, wzbogacona dodatkowo bardzo zdrowym i wartościowym mięsem z jelenia, zdecydowanie podbija męskie serca!
Jesli szukacie więc czegoś dla mięsożercy, ale przy tym czegoś chudego, lekkiego i odtłuszczonego - wybierzcie tą pieczeń!
Efekt murowany!
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/10/tym-zdobywa-sie-serce-mezczyzny.html