Wykonanie
Trudno powiedzieć co jest na tym zdjęciu...docelowo miała być tortilla, taka wiecie..prawdziwa hiszpańska ale chyba zbyt mało
ziemniaków i za niska na hiszpańską tortillę więc powiedźmy, że każdy może sobie to "coś" nazwać jak chce:-) mi przypomina omlet chociaż też za mało puchaty no i omlet nie zawiera
ziemniaków więc postanowiłam, że będzie to ziemniaczano
szparagowy placek :-)Pieczone cienko krojone
ziemniaki z dodatkiem
cebuli,
czosnku i
ziół wypachniły całe mieszkanie..w końcu 38m to nie tysiąc więc zapach dostał się gdzie się da! Placek dopiekany w piekarniku, w końcowym pieczeniu dodana odrobina
mozzarelli, świeżo posikany
szczypiorek i ulubione
szparagi!Nie wiem czy uda mi się jeszcze coś z nich wytworzyć by Was nie zanudzić ale muszę przyznać, że pomysłów na ten rok mam wiele..może zaskoczę Was po urlopie czymś co w głowie
siedzi od dawna..zobaczymy! a teraz smacznego!

przepis własnySkładniki:4 duże surowe
ziemniaki1/2 pęczka
zielonych szparagówszczypiorekgarść świeżych
ziół ( u mnie
rozmaryn,
tymianek cytrynowy i zwykły )jedna
cebula2 ząbki
czosnku1/2
chili2
jaja125ml
śmietanki 30%sól,
pieprzolej rzepakowy + odrobina
masłaZiemniaki starłam na szatkownicy na cieniutkie plasterki, rozgrzałam na patelni
oliwę i smażyłam je z pokrojoną na pół plastry
cebulą oraz
czosnkiem, który również pokroiłam na cienkie plasterki. Gdy
ziemniaki się przyrumieniły, dodałam listki
ziół i oprószyłam
chili, dodałam odrobinę
masła, poczekałam aż się stopi, poruszałam patelnią by
masło dostało się we wszystkie zakamarki i ułożyłam surowe
szparagi pocięte na cienkie ukośne plasterki.Przygotowałam w miseczce mieszaninę jaj,
śmietany z dodatkiem
soli i
pieprzu i zalałam
szparagowo ziemniaczaną zawartość na patelni. Na małym ogniu podpiekałam spód, następnie na około 20 minut wsunęłam patelnie do piekarnika by podpiec wierzch, 5 minut przed końcem pieczenia położyłam dwa plastry
mozzarelli na środku placka i poczekałam aż się stopi. Po upieczeniu zsunąć placek na talerz, posypać zielonym
szczypiorkiem i podzielić ewentualne porcje ( u mnie wyszły 4 kawałki ) Smacznego!