ßßß
Składniki:30 g mąki pszennejsól i pieprz1 jajko2 łyżki mleka1 cukinia (około 300 g)oliwa z oliwek do smażeniaSos pomidorowy:1 łyżka oliwy z oliwek1 mała cabulka, pokrojona w kosteczkę1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym2 łyżki octu balsamicznego1/2 szklanki listków bazylii (niekoniecznie)sól morska i świeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanie:Mąkę przesiać d o miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej. Podawać z sosem pomidorowym lub tzatzikami. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.Sos pomidorowy:Na patelni rozgrza ć 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać czosnek. Dodać pomidory z puszki, ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią (niekoniecznie).Dodaję ten przepis do akcji