ßßß Cookit - przepis na Nalewka cytrusowa

Nalewka cytrusowa

nazwa

Wykonanie

W końcu się doczekałam, w końcu się wyhodowała gdzieś na górnej półce w kuchni i o dziwo kot wcale nie był nią zainteresowany.
To pierwszy raz i choć trudno ocenić mi samej
jakość złotego napoju to i tak uważam, że jest całkiem całkiem
a z pewnością już bez porównania z nalewkami babuni
zakupionymi w markecie:-)
Co prawda trochę poeksperymentowałam, robiąc
wszystko na własną rękę bo skórek owocowych nie uznaję w związku z czym moje cytrusy zostały bez ubrań, odfiletowane na maxa,
żadnej błonki ale za to mnóstwo roboty.
Nie dorobiłam się jeszcze luksusowych kieliszków specjalnie do nalewki
więc podanie mało profesjonalne ale co tam...
Nalewka z cytrusów
mojego przepisu
Składniki: na jedną karafkę
2 czerwone grapefruity
2 żółte grapefruity
2 pomarańcza
1 cytryna
2 limonki
2 cm świeżego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 goździków
250ml spirytusu 70%
100ml wódki Finlandia
100ml rumu Bacardi Superior
1 szklanka cukru
1/2 szklanki soku z żółtych grapefruitów
Przygotowanie:
Cytrusy obrałam ze skórki, usunęłam błonki i odfiletowałam cały środek.
Z cytryny oraz limonki wycisnęłam sok.
Imbir starłam na tarce o małych oczkach.
To wszystko przełożyłam do słoja, dodałam gałkę muszkatołową, goździki i zalałam
całym alkoholem.
Słój zamknęłam szczelnie, wymieszałam składniki i odstawiłam na 3 tygodnie,
mieszając słojem co drugi dzień.
Grapefruity rozłożyły się na miąższ, natomiast pomarańcza została w całości.
Po 3 tygodniach leżakowania, przefiltrowałam dwukrotnie płyn,
zrobiłam syrop cukrowy z soku grapefruitowego i cukru,
lekko schłodziłam i wlałam delikatnie do alkoholu.
Przelałam do karafki i odstawiłam w ciemne miejsce na jeden tydzień.
Przed podaniem dobrze jest schłodzić.
* Owoce można zasypać szklanką cukru i użyć do ciasta
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/01/nalewka-cytrusowa.html