ßßß
Nalewka z cytrusówmojego przepisuSkładniki: na jedną karafkę2 czerwone grapefruity2 żółte grapefruity2 pomarańcza1 cytryna2 limonki2 cm świeżego imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej5 goździków250ml spirytusu 70%100ml wódki Finlandia100ml rumu Bacardi Superior1 szklanka cukru1/2 szklanki soku z żółtych grapefruitówPrzygotowanie:Cytrusy obrałam ze skórki, usunęłam błonki i odfiletowałam cały środek.Z cytryny oraz limonki wycisnęłam sok.Imbir starłam na tarce o małych oczkach.To wszystko przełożyłam do słoja, dodałam gałkę muszkatołową, goździki i zalałamcałym alkoholem.Słój zamknęłam szczelnie, wymieszałam składniki i odstawiłam na 3 tygodnie,mieszając słojem co drugi dzień.Grapefruity rozłożyły się na miąższ, natomiast pomarańcza została w całości.Po 3 tygodniach leżakowania, przefiltrowałam dwukrotnie płyn,zrobiłam syrop cukrowy z soku grapefruitowego i cukru,lekko schłodziłam i wlałam delikatnie do alkoholu.Przelałam do karafki i odstawiłam w ciemne miejsce na jeden tydzień.Przed podaniem dobrze jest schłodzić.* Owoce można zasypać szklanką cukru i użyć do ciastaPrzepis dodaję do akcji: