Wykonanie
Trochę się spóźniłam z tym przepisem na Święta Bożego Narodzenia, ale na Karnawał będzie akurat.
Składnik i :1 duża
pomarańcza40 łyżeczek
cukru ( tj. ok.20 dag)40 ziaren
kawy500 ml
wódkikilka
goździkówPrzygotowanie :Przygotować
słój o szerokim otworze, aby zmieściła się w nim
pomarańczaPomarańczę umyć, sparzyć. Nakłuwać delikatnie nożykiem skórę i wbijać
kawę i
goździki, ale nie do końcaWłożyć do słoja, zalać
alkoholem w którym rozpuszczamy
cukier. Zamknąć szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce od czasu do czasu potrząsając
Nalewka ma być gotowa po ok. 6 tygodniach.
Cukier rozpuszczałam w letnim
alkoholu, wtedy poszło mi łatwiej :)przepis stąd , tam znajdziecie więcej przepisów.
Zdjęcia robiłam w szerokim kielichu, ale później zawartość znalazła się w szczelnym słoju.Przed nakłuwaniem
owocu kawą i
goździkami dobrze
pomarańczę przebić na wylot długą wykałaczką.Wtedy uda się nam zanurzyć ją całą w słoju, inaczej wypływa:(
Kiedy już "dojrzeje" podzielę się wrażeniami.
Przed czasem, kiedy
nalewka nie dojrzała jeszcze ostatecznie - spróbowałam jej.Jak dla mnie jest trochę za słodka, dlatego dodałam kilka plastrów
cytryny i czekam dalej :) A
pomarańczę pokroiłam na drobne kawałki.Po odlaniu kieliszka
nalewki uzupełniłam ją plastrami
cytryny i odrobiną
wódki.