Wykonanie
Składniki do
nalewki i
syropu cytrynowego :0,5 litra
wódki1 kg
cytryn1 kg
cukruimbir wg uznania ja dodałam duży plaster4-5
goździków24 . 10.2012 był ładniejszy niż dzisiejsze 30 cm śniegu ;)
pół litra
spirytusu 5 pestek i 200 gram
śliwek .Pokroić zalać i poczekać 2-4 miesiące idealna do nasączania
tortówkakao lub
kawa, ubita
30% śmietanka , posypka i
żurawina :) A dzień od razu staje się piękniejszy
Do
nalewki i
cytryn w
syropie1 kg
cytryn wyparzamy we wrzątku ok 10min
do
nalewki obieramy na cząstki a do słoików kroimy na plasterki , odkrajamy wszystkie białe części bo będzie gorzka.
Napychamy cała butelkę
cytryn ,
imbir kroimy w kostkę małą garść dodajemy, zalewamy
wódką , dodajemy 100 g rozpuszczonego
cukru w odrobinie
wody.Odstawiamy na 2 miesiące idealne z pepsi lub
herbaty z prądem.
Do
syropu: 1 litr
wody mieszam z kilogramem
cukru ,po rozpuszczeniu wrzucam
cytryny i
imbir gotuje ok 1 minuty , gorący nalewam do słoików razem z
cytrynami , do kilku dodaje po jednym
goździku. Wekuję odwracając gorący słoik do góry dnem. Po ok miesiącu używam do
herbat zamiast
cytryny i
cukru.
Można też zrobić
drinka o nazwie Collins : 50 ml
wódki , 30 ml
syropu cukrowego , 30 ml
soku z cytryny , 100 ml
wody sodowej , wisienka koktajlowa.