ßßß Cookit - przepis na Nalewka pomarańczowa

Nalewka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Na tegoroczne Święta, które niestety już za nami postanowiłam przygotować własny napitek. Wybór padł na nalewkę pomarańczową, ponieważ zapach i smak pomarańczy od dziecka kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Była to pierwsza nalewka jaką w życiu zrobiłam. Motywacji dodał mi kolega z pracy, który już od jakiegoś czasu eksperymentuje z wyrobem własnych napoi alkoholowych. Nalewka wyszła bardzo aromatyczna i dość delikatna. Ziarenka kawy dają nalewce cudowny, delikatny posmak, który w połączeniu z cytrusami smakuje wybornie. Miło popija się ją w zimowy wieczór pod kocem. Niestety moje zapasy się już kończą, zatem pora nastawić kolejną porcję
Składniki, na 2 , 5 litrowy słoik:
2 duże pomarańcze
8 sztuk goździków
30 ziaren kawy
1 – 1,5 litra wódki
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
Wykonanie:
Pomarańcza umyć, sparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć. W każdą pomarańczę wbić 4 goździki. Tak przygotowane pomarańcza umieścić w słoju.
Cukier rozpuścić w wrzącej wodzie. Gotować razem przez 1 minute do uzyskania syropu. Syrop wystudzić i wlać do słoja.Następnie wrzucić ziarna kawy. Na sam koniec słój dopełnić wódką. Całość wymieszać, tak aby syrop cukrowy połączył się z alkoholem.
Zakręcić słoik, odstawić w ciepłe, ale ciemnie miejsce (szafka w pokoju lub barek) i odczekać 2 tygodnie. Co drugi dzień przemieszać nalewkę w słoju ( nie odkręcać go, tylko poruszyć góra-dół, dół-góra, aby syrop cukrowy znów rozszedł się po zawartości słoja).
Po upływie 2 tygodni nalewkę należy przefiltrować ( ja z braku fachowego sprzętu zrobiłam to przez sitko do herbaty) i przelać ( za pomocą lejka – jeśli jest to lejek plastikowy sprawdźcie czy posiada atest, iż nadaje się do kontaktu z alkoholem. Najlepsze do alkoholu są lejki szklane, emaliowane lub stalowe) do karafki lub szklanych butelek.
*** częste otwieranie słoja nie jest zalecane, ponieważ nalewka będzie miała gorszy smak. Po upływie tygodnia można raz otworzyć i sprawdzić słodkość nalewki. W razie potrzeby można w małej ilości wody rozpuścić jeszcze trochę cukru, ostudzić i dodać do nalewki.
Źródło:http://smakowisko.pl/nalewka-pomaranczowa