ßßß Cookit - przepis na Tarta jabłkowa na kremie cytrynowym

Tarta jabłkowa na kremie cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Kolejne spotkanie, tym razem u Gosi, która przygotowała piękne worki z kawiorem :-) i nie tylko oczywiście z kawiorem bo było tego chyba ze sześć rodzajów ale biorąc pod uwagę zapewne konkurs...Małgosia pokazała tylko te! ciekawe czy wygra :-)) a powinna bo choć jadłam sushi jeden raz w życiu, w dodatku nie tak jak powinnam to smakowało mi w gościnie jak nie wiem! Co prawda poczęstowałam się z każdego rodzaju po jednym nie chcąc skrzywdzić miśka Gosi- bo On jest koneserem sushi...ale z pewnością mogłabym mu spokojnie dorównać w pałaszowaniu tej dobroci- Gratuluję w ogóle Gosia przygotowania tego specjału bo ja to obawiam się, że zakulałabym się na śmierć by wyszły takie równiutkie jak Twoje a o tym, że podobne do worków to nawet nie pomyślałam! Było pyszne!...ale wstydziłam się jeść hehe
A dla Gosi i jej miśka przygotowałam tartę jabłkową na kremie cytrynowym- mi bardzo smakowała i zjadłabym jeszcze...dobrze, że ten kawałek do kawy został u Ciebie Gosia bo pewnie już by był konsumowany! oraz kurczaka w sosie śliwkowym, który zaprezentuje w kolejnym poście.
przepis autorski
Składniki kruchego ciasta:
200 g mąki pszennej ( użyłam tortowej typ 450 )
2 łyżki cukru pudru
115 g masła
2 żółtka
Wszystko zagnieść lub wyrobić w malakserze i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Następnie rozwałkować lub wylepić foremkę i pic pierwsze 10 minut w temperaturze 200'
Składniki na krem:
4 białka
2 żółtka
1/2 szklanki śmietanki 36%
120g cukru
sok z jednej cytryny + otarta skórka
1 łyżeczka budyniu śmietankowego lub waniliowego.
2 duże jabłka najlepiej twarde i soczyste
Przygotowanie:
Ubijamy białka, niekoniecznie na sztywno.
Dodajemy cukier, dalej ubijając wciskamy sok z cytryny co powoduje,
że białka tracą swoją konsystencje i robią się luźne
ale to w niczym nie przeszkadza.
Dodajemy żółtka, śmietankę i budyń, na końcu otartą skórkę z cytryny.
Masę wylewamy na lekko podpieczony kruchy spód, odstawiamy na moment.
Jabłka kroimy w grubą kostkę, wysmażamy w garnku z łyżeczką cukru i gdy lekko zmiękną odstawiamy i wykładamy na masę.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170'
Smacznego!
Tartę dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/10/tarta-jabkowa-na-kremie-cytrynowym.html