ßßß Cookit - przepis na Wiśniowa szarlotka.

Wiśniowa szarlotka.

nazwa

Wykonanie

Taka inna szarlotka :) Są jabłka, ciasto kruche i to wszystko dopełnia sok wiśniowy, powiem że wyszła super.
Składniki:
ciasto kruche: 2 żółtka
1 czubata szklanka mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
dodatki:
4 duże jabłka
1,5 szklanki soku wiśniowego
1 budyń duży na 3/4 l mleka ( waniliowy lub śmietankowy )
2 białka
2 łyżki cukru
Na stolnicy zagniatamy ciasto kruche, wstawiamy do lodówki by odpoczęło.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy szklankę soku wiśniowego jak mamy za słodki to rozcieńczamy z wodą, ja miałam robiony i akurat był w sam raz. W pozostałej połowie szklanki soku mieszamy budyń. Do gotującego się soku wsypujemy jabłka, a po chwili rozmieszany budyń, gotujemy ciągle mieszając by zgęstł.
Ciasto kruche wałkujemy na placek i wylepiamy dno i do połowy brzegi małej tortownicy (20 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Na ciasto wylewamy nasz jabłkowo- wiśniowy budyń, wstawiamy ciasto do piekarnika na około 50 minut i pieczemy w 170 stopniach.
Ubijamy 2 białka z dwoma łyżkami cukru na sztywno, i jak widzimy że ciasto kruche bo bokach zaczyna być przypieczone, dekorujemy wierzch białkami. Całość jeszcze podpiekamy 5 minut. Ciasto najlepiej schłodzić by masa dobrze zastygła.
SMACZNEGO
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2015/02/wisniowa-szarlotka.html