Wykonanie
Taka inna szarlotka :) Są
jabłka, ciasto kruche i to wszystko dopełnia
sok wiśniowy,
powiem że wyszła super.

Składniki:ciasto kruche: 2
żółtka1 czubata szklanka
mąki pszennej100 g
masła2 łyżki
cukru pudrudodatki:4 duże
jabłka1,5 szklanki
soku wiśniowego1
budyń duży na 3/4 l
mleka (
waniliowy lub
śmietankowy )2
białka2 łyżki
cukru
Na stolnicy zagniatamy ciasto kruche, wstawiamy do lodówki by odpoczęło.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.W garnku podgrzewamy szklankę
soku wiśniowego jak mamy za słodki to rozcieńczamy z
wodą, ja miałam robiony i akurat był w sam raz. W pozostałej połowie szklanki soku mieszamy
budyń. Do gotującego się soku wsypujemy
jabłka, a po chwili rozmieszany
budyń, gotujemy ciągle mieszając by zgęstł.

Ciasto kruche wałkujemy na placek i wylepiamy dno i do połowy brzegi małej tortownicy (20 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką.Na ciasto wylewamy nasz
jabłkowo-
wiśniowy budyń, wstawiamy ciasto do piekarnika na około 50 minut i pieczemy w 170 stopniach.Ubijamy 2
białka z dwoma łyżkami
cukru na sztywno, i jak widzimy że ciasto kruche bo bokach zaczyna być przypieczone, dekorujemy wierzch
białkami. Całość jeszcze podpiekamy 5 minut. Ciasto najlepiej schłodzić by masa dobrze zastygła.SMACZNEGO



