Wykonanie
Jak zrodził się pomysł z herbatą?Otóż miałam przyjemność rozmawiać z przemiłym
Panem,który dostarczył mi informacji linkowych na temat właśnie
herbaty i jej zastosowania w kuchni.Otrzymałam paczkę testową, w której skład wchodziło sześć paczuszek
herbaty Dilmah .- Dilmah
Pure Grean- Dilmah Premium Tea- Dilmah Rose With French Vanilla- Dilmah Jasmine Petals- Dilmah Earl Grey- Dilmah LemonSzeroki dość temat kulinarny toteż dlatego zupełnie nie byłam świadoma,że tak zwyczajnie można przygotować dania z użyciem herbacianego naparu!Jak to? tak po prostu, najnormalniej w świecie? kto to wymyślił?...itd itdbo moje pytania nie znały końca... Dobrze, że pytałam samą siebie ze skutkiem śledzenia informacjibo zapewne mój rozmówca zanudziłby się na śmierć!Rzeczywistość w mojej kulinarnej karierze jest taka, że w życiu nie przyszło mi do głowyby zastosować inaczej smak
herbaty jak tylko zaparzając w szklance...jeszcze w dodatkuo bardzo cienkim szkle- tak uczyła mnie babcia powtarzając, że inaczej smakujeherbaciany
napój w kubku a inaczej w cieniutkim szkle- czy była profesjonalistką tego nie wiemale
herbata smakuje mi o wiele lepiej gdy pijam ją własnie tak jak nauczyłamnie tego babcia!Okazuje się, że
herbaty stosuje się w marynatach, sosach,często widzimy, że nawet w ciastach i ciasteczkach.Zapragnęłam wypróbować tej
magii bo jakże inaczej miałabym nazwać tę kulinarną podróż, i wyczarowałam wspaniały
ryż ugotowany na herbacie z jaśminu.Oczywiście, że mogłam zakupić
ryż jaśminowy i się nie trudzićale muszę Wam powiedzieć, że
ryż który ugotowałam był o niebo aromatyczniejszyniż ten zakupiony w sklepie...choć nie twierdzę, że nigdy więcej nie zakupię!Oczywiście biorę udział w konkursie z firmą NEOFLAM- Mistrzowie patelniIdealna kompozycja jaśminowego
ryżu w pikantnym tajskim sosie
curry!* Wszystkim kobietom życzę Wszystkiego Najlepszego w Dniu Naszego Święta :-)

Zainspirowana
herbatąSkładniki: na 4 porcje2 woreczki
ryżu parboiled600ml
mleka kokosowego1 biała
cebula3 ząbki
czosnku300ml
wywaru z
herbaty jaśminowej (użyłam 2 torebek Dilmah)2 łyżeczki pasty zielonej
curry250g
szpinaku świeżego1 łyżeczka
płatków chili1
limonka2 łyżki
oleju arachidowegoPrzygotowanie:Do garnka nalać 400ml
mleka kokosowego, zagotować, dodać
wywar herbaciany i wrzucić
ryż.Gotować według przepisu na opakowaniu.W tym czasie rozgrzać
olej arachidowy w woku, usmażyć
czosnek i
cebulkę drobno posiekaną.Usmażoną
cebulę doprawić zieloną pastą
curry i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać 200ml
mleka kokosowego,
płatki chili i wcisnąć połowę
soku z limonki.Następnie dodać oczyszczony
szpinak i gotować na malutkim ogniu 5 minut.Włożyć do sosu dzwonko
łososia i dalej gotować 10 minut na małym ogniu.Ugotowany jaśminowy
ryż przelać na durszlak.Na każdy talerz przełożyć po kilka łyżek
szpinakowego sosu
curry , na sos nałożyć jaśminowy herbaciany
ryż i dzwonko
łososia. Wszystko skropić odrobiną
soku z limonki i od razu podawać.Smacznego!

Dodaje do akcji: