ßßß Cookit - przepis na Steki z łososia w stylu Tajskim z herbatą w tle

Steki z łososia w stylu Tajskim z herbatą w tle

nazwa

Wykonanie

Jak zrodził się pomysł z herbatą?
Otóż miałam przyjemność rozmawiać z przemiłym Panem,
który dostarczył mi informacji linkowych na temat właśnie herbaty i jej zastosowania w kuchni.
Otrzymałam paczkę testową, w której skład wchodziło sześć paczuszek herbaty Dilmah .
- Dilmah Pure Grean
- Dilmah Premium Tea
- Dilmah Rose With French Vanilla
- Dilmah Jasmine Petals
- Dilmah Earl Grey
- Dilmah Lemon
Szeroki dość temat kulinarny toteż dlatego zupełnie nie byłam świadoma,
że tak zwyczajnie można przygotować dania z użyciem herbacianego naparu!
Jak to? tak po prostu, najnormalniej w świecie? kto to wymyślił?...itd itd
bo moje pytania nie znały końca... Dobrze, że pytałam samą siebie ze skutkiem śledzenia informacji
bo zapewne mój rozmówca zanudziłby się na śmierć!
Rzeczywistość w mojej kulinarnej karierze jest taka, że w życiu nie przyszło mi do głowy
by zastosować inaczej smak herbaty jak tylko zaparzając w szklance...jeszcze w dodatku
o bardzo cienkim szkle- tak uczyła mnie babcia powtarzając, że inaczej smakuje
herbaciany napój w kubku a inaczej w cieniutkim szkle- czy była profesjonalistką tego nie wiem
ale herbata smakuje mi o wiele lepiej gdy pijam ją własnie tak jak nauczyła
mnie tego babcia!
Okazuje się, że herbaty stosuje się w marynatach, sosach,
często widzimy, że nawet w ciastach i ciasteczkach.
Zapragnęłam wypróbować tej magii bo jakże inaczej miałabym nazwać tę kulinarną podróż, i wyczarowałam wspaniały ryż ugotowany na herbacie z jaśminu.
Oczywiście, że mogłam zakupić ryż jaśminowy i się nie trudzić
ale muszę Wam powiedzieć, że ryż który ugotowałam był o niebo aromatyczniejszy
niż ten zakupiony w sklepie...choć nie twierdzę, że nigdy więcej nie zakupię!
Oczywiście biorę udział w konkursie z firmą NEOFLAM- Mistrzowie patelni
Idealna kompozycja jaśminowego ryżu w pikantnym tajskim sosie curry!
* Wszystkim kobietom życzę Wszystkiego Najlepszego w Dniu Naszego Święta :-)
Zainspirowana herbatą
Składniki: na 4 porcje
2 woreczki ryżu parboiled
600ml mleka kokosowego
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
300ml wywaru z herbaty jaśminowej (użyłam 2 torebek Dilmah)
2 łyżeczki pasty zielonej curry
250g szpinaku świeżego
1 łyżeczka płatków chili
1 limonka
2 łyżki oleju arachidowego
Przygotowanie:
Do garnka nalać 400ml mleka kokosowego, zagotować, dodać wywar herbaciany i wrzucić ryż.
Gotować według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie rozgrzać olej arachidowy w woku, usmażyć czosnek i cebulkę drobno posiekaną.
Usmażoną cebulę doprawić zieloną pastą curry i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać 200ml mleka kokosowego, płatki chili i wcisnąć połowę soku z limonki.
Następnie dodać oczyszczony szpinak i gotować na malutkim ogniu 5 minut.
Włożyć do sosu dzwonko łososia i dalej gotować 10 minut na małym ogniu.
Ugotowany jaśminowy ryż przelać na durszlak.
Na każdy talerz przełożyć po kilka łyżek szpinakowego sosu curry , na sos nałożyć jaśminowy herbaciany ryż i dzwonko łososia. Wszystko skropić odrobiną soku z limonki i od razu podawać.
Smacznego!
Dodaje do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/02/steki-z-ososia-w-stylu-tajskim.html