Wykonanie
Czas
owocowy mi sprzyja :-) były już leniwe z
truskawką i sosem
miętowym w tym roku to i powinny być knedle, użyłam
jagód, ponieważ
truskawek prawie już koniec chociaż gdyby się uprzeć to pewnie by się jeszcze gdzieś znalazły! moje knedle polałam sosem
winno jagodowym, wspaniały orzeźwiający smak, bardzo je polecam w wersji dla dorosłych :-) wisienką uwieńczyłam mój
jagodowy talerz i wszystko szybko łakomie zjadłam!dokładnie tak! dwie porcje..jedna dla mnie, druga dla niego po 8 knedli... było co jeść! Zapraszam i polecam :-)

przepis własnySkładniki:500g ugotowanych
ziemniaków250g
mąki pszennej2 łyżki
maki ziemniaczanejjajkołyżeczka płaska
solijagodycukier1/2 szklanki czerwonego
wytrawnego winaodrobina
płatków migdałowychkilka
wiśni do dekoracji
Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej i udusiłam jeszcze ciepłe, odstawiłam do następnego dnia. Kolejnego dnia dodałam
mąkę,
jajko,
sól i ugniotłam dobrze ciasto. Jeśli
ziemniaki mają grudki należy je przecisnąć przez praskę lub maszynkę do
mięsa, powinny
mieć gładką konsystencję, inaczej będą nieładne! Po wyrobieniu ciasta rozwałkowałam je na oprószonym
mąką blacie i wykroiłam kółka szklanką na które nakładałam po łyżce
jagód, trzymając pierożek w dłoni zawijałam boki do środka zlepiając je tak by powstała kulka. Jeśli wyjdzie nieforemna możecie postąpić tak jak z
bułkami czyli lekko je podbić pod spód, jednak przy knedlach liczy się delikatność dłoni szczególnie przy tych nadzianych
jagodami :-) Gdy już ulepicie wszystkie kulki, wstawcie
wodę lekko osoloną i partiami wrzucajcie kulki na wrzątek.W tym czasie do rondelka wrzucić garść
jagód, dosłodzić do smaku, dodac
wino i przez chwilę gotować aż odparuję nieco płyn. Ugotowane knedle przełożyć na talerz, polać
sokiem jagodowo winnym, udekorować
miętą,
migdałami i
wiśnią, od razu podawać.Smacznego :-)
