Wykonanie
Taką
sałatę przygotowuję w Jadalni, ostrą, orientalną, bardzo lekką, pachnącą
limonką i
imbirem, kolejna z sałatek w tym sezonie, którą pokochałam, kuchnia tajska jest przecież jedną z moich ulubionych :) Warto jej spróbować,
smakowo rewelacyjna :)

Autor: Chef DaisukeSkładniki:
makaron ryżowy1 gotowana
pierś z kurczaka1 czerwona
chili1 zielona
chiliotarta skórka z
limonkisok z dwóch
limonekkawałek
imbiru (ok 4 cm)3 łyżki
oleju sezamowego3 łyżki
oliwy z oliwek1/4 szklanki
soku z cytrynyósemki
limonki do dekoracjiświeża
kolendrasól,
pieprzPrzygotowanie:
Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka gotujemy w
bulionie lub na parze, odstawiamy do schłodzenia i kroimy na cienkie paski.Robimy marynatę:
chili,
imbir,
oliwa z oliwek,
olej sezamowy,
sok z cytryny oraz
limonki miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej masy, dodajemy pokrojoną
kolendrę,
sól i
pieprz i mieszamy wszystko razem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy
mięso i odstawiamy na 20 minut.Porcję
makaronu mieszamy z marynowanym
mięsem, układamy na talerzu, dekorujemy
limonką,
kolendrą i
chili i podajemy.Smacznego:)