Wykonanie
Co my wiemy o soczewicy? ... występuje w kilku kolorach...czerwonym, brązowym, zielonym i
żółtym. Każda z nich ma inne właściwości i trochę inaczej się gotuje. Najwięcej czasu na przygotowanie trzeba poświęcić
soczewicy koloru zielonego i brązowego. Należy ją także wcześniej namoczyć – wtedy czas gotowania skróci się nam do 40 minut. Gotowanie
soczewicy żółtej i czerwonej jest znacznie szybsze. Tym ziarnom wystarczy zaledwie 15–20 minut i nie trzeba ich wcześniej namaczać. Warto także pamiętać, by
soczewicę solić dopiero pod koniec gotowania ...wcześniejsze solenie spowoduje stwardnienie ziaren, co wpłynie na walory smakowe.Każdy pewnie też wie, że
soczewica ma niski indeks glikemiczny i jest idealnym składnikiem podczas diety...komu, komu?O
czerwonej soczewicy na niektórych blogach naczytałam się wiele... że nie nadaje się do pieczenia pasztetów... bo nie taka konsystencja, bo pasztety nie ściągają itp i postanowiłam sprawdzić czy pasztet nada się by nazwać go pasztetem i oto jest... zgrabniutki o poprawnej konsystencji z możliwością krojenia na plastry... pasztet...wegetariański i bardzo smaczny. Jeśli ktoś chciałby zrobić taki sam wegański to wystarczy odjąć z przepisu
jaja i dodać o 2 łyżki więcej
płatków owsianych lub mielone
siemię lniane, które będzie spoiwem wegańskiego pasztetu...masa ma taka luźną konsystencje przed pieczeniem, że nasz pasztet nie może być suchy a tę konsystencje zawdzięczamy oczywiście rozgotowanej
soczewicy więc brawa dla niej :)

przepis własnySkładniki:szklanka
czerwonej soczewicy + szklanka
bulionu2 spore ugotowane
marchewki1 duża ugotowana
pietruszka1/2 dużego ugotowanego
selera1/2 pieczonej piżmowej dyni1 duża
cebulapęczek zielonej
pietruszki3 łyżki
płatków owsianych górskich3 łyżki
mąki z
ciecierzycy2 całe
jajaliść laurowy3 kulki
ziela angielskiegosól,
kolorowy pieprz do smaku
papryczka chili w płatkach (opcjonalnie )
pestki dyni do posypania wierzchu

Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w
bulionie z
liściem laurowym oraz 3 kulkami
ziela angielskiego, rozpadnie się ale nie martwcie się bo to nie ma znaczenia:)Wszystkie ugotowane warzywa przepuścić przez maszynkę do
mięsa o drobnych oczkach, doprawić
solą i
pieprzem ( u mnie nieco ostrzej )...
soczewicę wmieszać w pulpę warzywną, dodać pokrojoną drobno zieloną
pietruszkę,
płatki owsiane,
mąkę z
ciecierzycy oraz rozbełtane
jaja. Bardzo dobrze wymieszać całą zawartość miski, masa jest nieco luźna ale po upieczeniu i wystudzona bez problemu
daje się ładnie kroić na plastry. Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do wypieków ( u mnie keksówka ) masa z ilości składników podchodzi prawie pod samą górę keksówki jednak nie wylewa się ani też nie "kipi" podczas pieczenia. Posypać wierzch
pestkami dyni i piec 1h w temperaturze 180' zakrywając wierzch pasztetu folią aluminiową, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150' i pieczemy jeszcze pół godziny. Ja po upieczeniu zostawiłam pasztet w piekarniku do następnego dnia.Smacznego:)

