Wykonanie
No właśnie ... czy przekąska to zawsze baton, frytki czy chipsy? Oczywiście myślimy o tej wersji kiedy brakuje nam czasu, jednak ja postawiłam na kreatywność, która okazała się bardzo prostą przekąską ... smaczną, elegancką a przede wszystkim zdrową. W mojej wersji
orzechowe krakersy wykonane są przeze mnie, dzięki temu połowę
mąki pszennej mogłam zastąpić
orzechami, które wcześniej zostały zmielone bardzo drobno na
mąkę co oznacza, że przekąska jest lżejsza i mniej zapychająca ... oczywiście zdrowsza :-)

Domowe
orzechowe krakersy z puree
dyniowym, grillowaną
gruszką,
serem pleśniowym i posypką z
nerkowcówPrzepis własnySkładniki: na
krakersy1szklanka
mąki pszennej1szklanka
mąki z
orzechów nerkowca1/2łyżeczki
cukru3 łyżki
oliwy roślinnej1 szklanka
jogurtu greckiegosól morska do posypaniałyżka grubiej posiekanych
orzechów do posypania wierzchuDodatki:4 łyżki puree z dyni zwyczajnejjedna grillowana
gruszkadwie łyżki
sera Danish bluegarść grubo posiekanych
nerkowców
Przygotowanie:Jeśli nie posiadasz puree
dyniowego w słoiku ze swojej spiżarni, wystarczy że kilka plastrów dyni upieczesz z dodatkiem
soli i
pieprzu dzień wcześniej w temperaturze 180' przez około 20 minut a następnie upieczoną
dynię zmiksujesz blenderem ręcznym na puree.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć na posypany
mąką blat i bardzo cienko rozwałkować. Wyciąć okrągłym wykrojnikiem z ciasta koła, które należy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków, posypać każde kółko drobnymi
orzechami i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180' na 20 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, następnie wyłożyć na każdym kółku po łyżeczce puree
dyniowego, pół plasterka grillowanej
gruszki i wszystko posypać pokruszonym
pleśniowym serem oraz grubo posiekanymi
nerkowcami.
