ßßß Cookit - przepis na Proste buďż˝ki ciabatta

Proste bu�ki ciabatta

nazwa

Wykonanie

No i do tego pyszne. Nie przejmujcie się, gdy po zagnieceniu ciasto będzie bardzo luźne.
Na ok 8-9 sztuk
21 g drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w 150 ml ciepłej wody. Mąkę wsypać do miski i zrobić w niej dołek, do którego wlać rozpuszczone drożdże. Wymieszać z niewielką ilością mąki, miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie dodać kolejne 150 ml letniej wody, sól i oliwę. Zagnieść luźne ciasto, przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 8-9 części, z których uformować bułki. Położyć na blachę do pieczenia.
Zostawić przykryte na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 220st C. Na dole ustawić żaroodporną miskę z wodą. Bułki piec ok. 15-20 minut.
Przepis z: "Landidee, Brot Backen" nr 1/2017
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2018/01/Proste-bulki-ciabatta.html