Wykonanie

Piekłam już
ciasto drożdżowe z kruszonką i z
owocami, tym razem upiekłam je z dodatkiem pestek dyni i musem
dyniowym. Ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam je wszystkim.Składniki:3 szklanki
mąki25 g świeżych
drożdży½ szklanki
cukru1 szklanka
mleka6 łyżek gęstego musu z dyni90 ml
oliwy z oliwek¼ szklanki łuskanych pestek dyniWykonanie:
Mleko zagrzać. Przygotować zaczyn:
drożdże, 1 łyżkę
mąki, ½ łyżki
cukru i 2 łyżki
mleka wymieszać, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na 10 minut, żeby
drożdże wyrosły.
Mąkę wymieszać z
drożdżami,
dynią,
cukrem,
solą i
mlekiem, wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać więcej
mąki.Do ciasta dodać
oliwę i
pestki dyni, ciasto wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu żeby wyrosło.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej
oliwą, przykryć ścierką i zostawić by jeszcze raz wyrosło.Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut, do suchego patyczka.