Wykonanie
Focaccia jest rodzajem włoskiego
ciasta drożdżowego. Najczęściej jest podawana z
solą i
rozmarynem jako przekąska przed daniem głównym aby zaspokoić pierwszy głód. U mnie dzisiaj na śniadanie. Można eksperymentować z różnymi dodatkami. Ja postanowiłam podać ją z
karczochami .

Składniki na ciasto:0,5 kg
mąki300 ml ciepłej
wodymała kostka
drożdżyłyżka
cukruoliwa z oliwekZ
cukru,
drożdży i
wody robię zaczyn. Mieszam z
mąką i chlustem
oliwy. Wyrabiam ciasto. Powinno odchodzić od ręki ale pozostać lekko lepiące. Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie wałkuję ciasto. Nakłuwam widelcem, posypuję gruboziarnistą
solą i
ziołami. Tym razem dodałam
serca karczochów, które miałam w słoiczku. Piec nagrzewam do 200 stopni. Po około 15 minutach focaccia jest gotowa. Na talerzu polewam ją jeszcze
oliwą z oliwek.