ßßß Cookit - przepis na focaccia z karczochami

focaccia z karczochami

nazwa

Wykonanie

Focaccia jest rodzajem włoskiego ciasta drożdżowego. Najczęściej jest podawana z solą i rozmarynem jako przekąska przed daniem głównym aby zaspokoić pierwszy głód. U mnie dzisiaj na śniadanie. Można eksperymentować z różnymi dodatkami. Ja postanowiłam podać ją z karczochami .
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
300 ml ciepłej wody
mała kostka drożdży
łyżka cukru
oliwa z oliwek
Z cukru, drożdży i wody robię zaczyn. Mieszam z mąką i chlustem oliwy. Wyrabiam ciasto. Powinno odchodzić od ręki ale pozostać lekko lepiące. Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie wałkuję ciasto. Nakłuwam widelcem, posypuję gruboziarnistą solą i ziołami. Tym razem dodałam serca karczochów, które miałam w słoiczku. Piec nagrzewam do 200 stopni. Po około 15 minutach focaccia jest gotowa. Na talerzu polewam ją jeszcze oliwą z oliwek.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/01/focaccia-z-karczochami.html