Tarta jak dla mnie super dobra i polecam ją z przyjemnością :)przepis własnySkładniki: na kruche ciasto orzechowe180g mąki pszennej125g masła100g zmielonych na mąkęorzechów mieszanych ( włoskie i laskowe )1 żółtko1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu2 łyżki cukru pudruWszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny umieścić w lodówce. Następnie rozwałkować ciasto na spód tortownicy, nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180' ok 20 minut.Składniki: nadzienia200g orzechów laskowych + do obsypania wierzchu200g orzechów nerkowca3 całe jaja2/3 szklanki cukru150g masła200ml śmietanki kremówki1/4 szklanki likieru BaileysPonadto:50g cukru50g wody50g brandyOrzechy rozdrabniamy w blenderze na mniejsze kawałki (nie na mąkę )Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, następnie dodajemy ciepłą śmietankę, likier i na końcu orzechy. Wszystko razem mieszamy, przekładamy na upieczony spód tarty. Wierzch posypujemy pozostałą częścią orzechów i wkładamy do pieca na 30 minut w temperaturze 170'.Połączyć 50g cukru z 50g wody i Brandy i podgrzać aż cukier się rozpuści.Gorącą tartę posmarować przygotowanym alkoholowymsyropem i odstawić do ostygnięcia.Smacznego :)