Wykonanie
Zrobiłam
śniadaniowe love :-)
dynia prażona w
ananasowym dżemie jest rewelacyjna, nie wymaga dodatkowego dodawania
cukru mimo, że
dżem jest niskosłodzony.
Dżem pod wpływem temperatury nabierze luźnej konsystencji więc nie trzeba dodawać
wody do prażenia dyni. Racuchy to idealna sprawa gdy lubicie o poranku zjeść coś słodkiego :-)
przepis własnySkładniki: na pampuchyszklanka
maki pszennej3/4 szklanki
mleka20g
drożdzyłyżka
cukruszczypta
soliolej do smażenia2 łyżki stopionego
masłasłoiczek
dżemu ananasowego Łowicz100g pokrojonej w kostkę dynikilka plastrów świeżego
ananasajadalne kwiaty do dekoracjiłyżka
dyniowego puree
Mleko podgrzewamy tylko tyle aby było letnie, dodajemy do niego
drożdże i
cukier i odstawiamy do czasu aż ciasto wyrośnie.Do misy miksera wsypujemy
mąkę,
sól oraz wyrośnięty zaczyn wykonany wcześniej. Wszystko miksujemy do połączenia składników na jednolitą masę, dodajemy stopione
masło i miksujemy jeszcze przez chwilę, następnie przykrywamy misę ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na pół godziny do garowania. W tym czasie kroimy
dynię w kostkę, oraz kilka plastrów
ananasa które przekładamy do muffinowej foremki, posypujemy
cukrem pudrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170' około 10 minut. Do garnka przekładamy cały
dżem ananasowy, dodajemy do niego pokrojoną
dynię i na małym ogniu prażymy ją do miękkości w
dżemie ananasowym. Gdy
dynia będzie miękka ale też nie będzie się rozpadać odstawiamy ją na bok i smażymy racuszki. Najpierw rozgrzewamy
olej w garnku, następnie moczymy dłonie i nabieramy porcje ciasta, które układamy na desce. Wrzucamy na gorący
olej porcje racuszków i smażymy na złoty kolor. Na talerzu robimy kleks z
dyniowego puree, na nim kładziemy racucha pampucha na którego wykładamy prażoną
ananasową dynie, dekorujemy upieczonym
ananasem ściskając go od dołu jak kwiatka i jadalnymi kwiatami. Smacznego :-)