Wykonanie
Jak Wam idą przygotowania do Świat? ... mi w ogóle nie idą :( niedawno wróciłam z urlopu, który spędziłam w Zakopanem... śnieżnym,
białym, pięknym :) stąd
zero organizacji w Świątecznej wariacji i choć każdego roku powtarzam w kółko, że zrobię tylko jeden
słój śledzi, jedno ciasto, po kawałku
ryby, bigos i może mały kawał
mięsa to nigdy niestety mi to nie wychodzi mimo, że nie przesadzam i nie ma u mnie dwunastu Wigilijnych potraw :)
Póki co...trochę czasu jeszcze do Świat jest więc na razie u mnie małe słodkości i pierwsze w tym roku pierniki :) Najzwyklejsze, pachnące i bez lukru :)

PiernikiSkładniki:20 dkg
mąki pszennej25 dkg
mąki razowej30 dkg
miodu15 dkg
cukru pudru15 dkg
masła1
jajko2 łyżeczki
sody oczyszczonej60 gr
przyprawy do piernika2 łyżki
kakaoPrzygotowanie:
Miód podgrzać, dodać
masło, ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju Wałkować podsypując
mąką na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu. Wykrawać pierniczki.Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC, jSmacznego :)