Wykonanie
Pierwszy wypiek bardzo udany zresztą, pachnący jesienią we wspólnym pieczeniu ...jak to napisała Monika ...szkoda, że nie mamy podglądu na swoje piekarniki:) ciekawe doświadczenie by było!Udało mi się wypiec w końcu coś z blogerkami i bardzo, bardzo jestem szczęśliwa z tego powodu bo niestety ostatnio czas mi nie pozwala na spotkania w realu, na wspólne pogaduchy a co dopiero na wspólne siedzenie pod piekarnikiem...ciekawa jestem czy któraś z wypiekających też tak sobie
siedzi po turecku i gapi się jak pomalutku rośnie sobie ciasto...czy oby rośnie! no ja tak czasami mam chociaż nie zawsze bo ostatnio przyszłam z pracy, wstawiłam sernik nastawiając go na dwie godzinki w temperaturze 140' i zasnęłam...z sernika wyszedł kamień bo niestety nikt nie usłyszał...wołania pieca:) tym razem zdarzył się cud bo ciacho wyszło pyszne:)

Ciasto z
gruszką,
czekoladą i
kardamonemInspiracja klikSkładniki: forma 23 cmUżyłam foremki prostokątnej315 g
masła5
jajek315 g mielonych
migdałów (użyłam
orzechów )50 g
mąki, w przepisie bezglutenowej ( użyłam
mąki z
brązowego ryżu )1 łyżka mielonego
kardamonu100 g gorzkiej 70%
czekolady posiekanej315 g
brązowego cukru (użyłam
cukru pudru )Piekarnik nagrzać na 160 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując jego nadmiar poza obręcz tortownicy.
Masło oraz
cukier umieścić w misce i za pomocą miksera utrzeć na gładką i kremową masę. Ciągle mieszając na niskich obrotach do masy
maślanej zacząć dodawać po kolei
jajka, następnie mielone
migdały i na końcu
mąkę. Wszystko wymieszać do połączenia się składników.Pół ciasta wyłożyć na dno przygotowanej wcześniej tortownicy i przykryć połową
gruszek i połową posiekanej
czekolady a następnie pozostałą częścią ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjąć tortownicę i na cieście ułożyć pozostałe
gruszki oraz
czekoladę i wstawić ponownie do piekarnika na około 40 minut. Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia po czym wyjąć z formy.Smacznego:)Spotkanie przy piekarniku z :Monika blog Matka WariatkaAnka blog Everyday Flovers
Magda blog Cup&CakesMonika blog Pin up Cooking Looking