Wykonanie
Ten deser miałam pokazać jutro ale właśnie uświadomiłam sobie, że dzisiaj jest ostatni dzień
Orzechowego tygodnia. Jest to znane wszystkim crumble, u mnie w wersji orzechowej i z
gruszką, która okazała się wspaniałym
owocem w tej formie. Deser podany z
lodami umilił nam niedzielny obiad.

Składniki:4
gruszki2 łyżki
brązowego cukru180 g
mąki50 g posiekanych
orzechów200 g
masła100 g
cukru pudrulodyłyżeczka
kardamonuPiekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Gruszki umyć, obrać ze skróy i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kawałki i przełożyc do posmarowanego naczynia . Oprószyć
brązowym cukrem oraz łyżeczką
kardamonu.
Mąkę zagnieść z
masłem,
orzechami i
cukrem. Rozłożyć kruszonkę na owocach. Piec 30 minut na złotobrązowy kolor. Wyłożyć na talerze. Podawać z
lodami.Smacznego:)