Wykonanie
Poszukiwałam drożdżowca i znalazłam idealny! Życzę Wszystkim wspaniałego Weekendu :))

zainspirowana przepisem z tej strony klikSkładniki:400g
mąki (przesianej)ok. 150g
mleka7g suchych
drożdży100g
cukru2 duże
jajaskórka otarta z 1 dużej
cytryny (pominęłam)¼ łyżeczki
kardamonu (zmielonego lub drobno utartego)szczypta
soli200g
masła w temperaturze pokojowejdodałam
płatki migdałowe na wierzchok. 500g
truskawek cukier puder do oprószenia ciasta ( u mnie
śliwki )Suche
drożdże rozprowadzić w kilku łyżeczkach lekko podgrzanego
mleka z łyżeczką
cukru i odrobiną
mąki (składniki odejmować z ogólnej puli), wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Jaja roztrzepać z
cukrem i
solą. Dodać pozostałą
mąkę,
drożdżowy rozczyn,
kardamon i drobno utartą
skórkę z cytryny. Połączyć wszystkie składniki. W trakcie zagniatania dodać
masło. Zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto powinno być miękkie i dość klejące.Jeśli będzie się zbyt mocno kleiło do rąk, to najlepiej nie podsypywać go
mąką, ale lekko nasmarować dłonie
oliwą. (Ja wyrabiałam ciasto robotem).Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 , 5 godz.Przygotować dużą, prostokątną foremkę (35x25cm). Wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i oprószyć
mąką.Do formy wyłożyć ciasto, rozciągając palcami. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godz.Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone
truskawki (kroiłam je na połówki).Wstawić do nagrzanego do 180st. C piekarnika. Piec ok. 25-40min (u mnie grzałki: góra - dół).Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy patyczek włożony w środek ciasta wychodzi suchy.Ostudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.Smacznego!