ßßß Cookit - przepis na Szwedzkie letnie ciasto orzechowe z czernicami

Szwedzkie letnie ciasto orzechowe z czernicami

nazwa

Wykonanie

Chciałabym zadedykować to Szwedzkie ciasto mojej koleżance i przyjaciółce Anecie i jej miłości, którą jest Szwedzki mężczyzna Niklas. Znamy się ponad 25 lat, chodziłyśmy razem do szkoły, byłyśmy ze sobą w dobrych i złych chwilach, piłyśmy wspólnie kawę prawie każdego wieczoru, przez dobry rok pracowałyśmy razem spędzając całe dnie ze sobą a potem razem wracałyśmy do domu i kiedy jedna z nas wsiadała do tramwaju, gadałyśmy ze sobą telefonicznie do czasu aż znalazłyśmy się w naszych domach. Kiedy Ona ryczała do słuchawki, byłam z nią...kiedy ja ryczałam do słuchawki ona wsiadała w samochód i była ze mną. Kiedy wyjeżdżała 5 lat temu do Szwecji napisała mi list o 4:00 nad ranem, czytając beczałam do ekranu. Tam w Szwecji przeżyła biedę i miłość, zaszły w niej zmiany a ja ciągle czekam aż powróci...ta sama Aneta. Jest szczęśliwa, zapomniała o całym świecie i życzę jej by te wszystkie dni świeciły jej nadal słońcem, pachniały kwiatami i wypełniały oba ich serca :)
P.S. Może w końcu zaczniesz korzystać z ogrodowych smakołyków i upieczesz Szwedzkie letnie ciasto? Zawsze będziesz mi bliska, pamiętaj o tym :)
P.S. dla Patryka- mojego Chrześniaka....Bądź szczęśliwy w miłości, tego Ci życzę!
według Atrii z Ziołowego zakątka
Składniki:
125 g masła
200 g brązowego cukru
1 łyżeczka `ekstraktu waniliowego
3 średnie jajka ( dałam cztery )
250g mielonych migdałów ( zamieniłam na orzechy laskowe )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego zielonego kardamonu
kilka nitek szafranu namoczonych wcześniej w odrobinie wody (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki soli morskiej
200 g świeżych lub mrożonych owoców jagodowych (użyłam czernic) plus trochę owoców do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, przygotowujemy formę do pieczenia: idealna będzie tortownica o małej średnicy ok 23 cm.
Ucieramy masło z cukrem aż masa stanie się dość pulchna, dodajemy ekstrakt z wanilii i szafran (jeśli używamy), jajka i kilka łyżek zmielonych migdałów i ucieramy jeszcze przez chwilę.
Pozostałe migdały mieszamy z proszkiem do pieczenia, zmielonym kardamomen, solą i mieszamy. Dodajemy wszystko do mikstury z masłem i mieszamy delikatnie (mieszałam mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy owoce i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę na tortownicę i pieczemy około 45 minut – ciasto ma lekko podróść i być sprężyste w dotyku. Czekamy aż ciasto się schłodzi, wykładamy je na talerzyk lub paterę i posypujemy owocami.
Ciasto (bez owoców) zachowuje świeżość przez kilka dni, pod warunkiem że przykryjemy je folią aluminiową.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/09/szwedzkie-letnie-ciasto-orzechowe-z.html