Wykonanie
Chciałabym zadedykować to Szwedzkie ciasto mojej koleżance i przyjaciółce Anecie i jej miłości, którą jest Szwedzki mężczyzna Niklas. Znamy się ponad 25 lat, chodziłyśmy razem do szkoły, byłyśmy ze sobą w dobrych i złych chwilach, piłyśmy wspólnie
kawę prawie każdego wieczoru, przez dobry rok pracowałyśmy razem spędzając całe dnie ze sobą a
potem razem wracałyśmy do domu i kiedy jedna z nas wsiadała do tramwaju, gadałyśmy ze sobą telefonicznie do czasu aż znalazłyśmy się w naszych domach. Kiedy Ona ryczała do słuchawki, byłam z nią...kiedy ja ryczałam do słuchawki ona wsiadała w samochód i była ze mną. Kiedy wyjeżdżała 5 lat temu do Szwecji napisała mi list o 4:00 nad ranem, czytając
beczałam do ekranu. Tam w Szwecji przeżyła biedę i miłość, zaszły w niej zmiany a ja ciągle czekam aż powróci...ta sama Aneta. Jest szczęśliwa, zapomniała o całym świecie i życzę jej by te wszystkie dni świeciły jej nadal słońcem, pachniały kwiatami i wypełniały oba ich
serca :)P.S. Może w końcu zaczniesz korzystać z ogrodowych smakołyków i upieczesz Szwedzkie letnie ciasto? Zawsze będziesz mi bliska, pamiętaj o tym :)P.S. dla
Patryka- mojego Chrześniaka....Bądź szczęśliwy w miłości, tego Ci życzę!

według Atrii z
Ziołowego zakątkaSkładniki:125 g
masła200 g
brązowego cukru1 łyżeczka `ekstraktu
waniliowego3 średnie
jajka ( dałam cztery )250g mielonych
migdałów ( zamieniłam na
orzechy laskowe )2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka zmielonego zielonego
kardamonukilka nitek
szafranu namoczonych wcześniej w odrobinie
wody (opcjonalnie)1/4 łyżeczki
soli morskiej200 g świeżych lub
mrożonych owoców jagodowych (użyłam czernic) plus trochę
owoców do posypania wierzchuPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, przygotowujemy formę do pieczenia: idealna będzie tortownica o małej średnicy ok 23 cm.Ucieramy
masło z
cukrem aż masa stanie się dość pulchna, dodajemy ekstrakt z
wanilii i
szafran (jeśli używamy),
jajka i kilka łyżek zmielonych
migdałów i ucieramy jeszcze przez chwilę.Pozostałe
migdały mieszamy z
proszkiem do pieczenia, zmielonym kardamomen,
solą i mieszamy. Dodajemy wszystko do mikstury z
masłem i mieszamy delikatnie (mieszałam mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy
owoce i jeszcze raz delikatnie mieszamy.Wykładamy masę na tortownicę i pieczemy około 45 minut – ciasto ma lekko podróść i być sprężyste w dotyku. Czekamy aż ciasto się schłodzi, wykładamy je na talerzyk lub paterę i posypujemy
owocami.Ciasto (bez
owoców) zachowuje świeżość przez kilka dni, pod warunkiem że przykryjemy je folią aluminiową.Smacznego!