Wykonanie
Przepis ten znalazłam kiedyś na stronie ZiołowyZakątek. Robiłam je latem, i przypadkiem znalazłam zdjęcia. Postanowiłam więc wstawić przepis na bloga. Jest obłędne, proste w przygotowaniu i potrzebujemy do niego zaledwie kilku składników.Ciasto w środku jest wilgotne, niezbyt słodkie i aromatyzowane
kardamonem.Uwielbiam czytaćskandynawskie kryminałymyślę, że to ciasto jest idealne na takie wieczory.
Jeżyny można zastąpić
malinami,
borówkami,
jagodami (mogą być mrożone)Ja użyłam, dziko rosnących
jeżyn, niestety już ich nie ma.Polecam wam przygotowanie tego pysznego ciasta.

Składniki:125g
masła200g
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego3
jajka250g zmielonych
migdałów2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka zmielonych lub utłuczonych w moździerzu ziaren
kardamonu1/4 łyżeczki
soli himalajskiej200g świeżych lub
mrożonych owoców( u mnie
jeżyny)

Wykonanie:Ucieramy
masło z
cukrem na pulchną masę, dodajemy ekstrakt z
wanilii,
jajka i kilka łyżek zmielonych
migdałów, ucieramy przez chwilę.Pozostałe
migdały mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
kardamonem i
solą. Dodajemy je do masy z
masła i mieszamy delikatnie.Dodajemy
owoce i dalej delikatnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180C.Przygotowujemy tortownice 24cm. Wykładamy masę i pieczemy 45 minut.Ciasto ma być sprężyste i lekko podrosnąć. Po tym czasie wyciągamy i studzimy.Posypujemy
cukrem pudrem,lub świeżymi
owocami. Można je przechowywać przez tydzień,bez
owoców, ale musi być przykryte folią aluminiową, nie straci wtedy swojej świeżości.


Smaklig måltid!