Wykonanie
Miody znane i kochane... szczególnie sięgamy po nie w obecnym okresie kiedy za oknem szaruga i najchętniej spędzalibyśmy wolny czas w ciepłej pościeli ... bynajmniej ja bardzo chętnie!
Miody, które prezentuję pochodzą z rodzinnego Gospodarstwa Pszczelarskiego Mrówka, swoją przygodę z pszczołami państwo Mrówka rozpoczęło w 1977 roku czyli ja miałam wtedy 3 latka :-) Na początku ich pracy były tylko dwa pnie pszeczele a ich pszczelarzenie przez pierwsze dwa lata miało charakter czysto hobbistyczny, jednak z upływem lat pasieka znacznie się powiększyła i obecnie Gospodarstwo p. Mrówki posiada ponad 400 rodzin pszczelich rozmieszczonych na 4 pasieczyskach w otoczeniu lasów i łąk. Synem p. Mrówki jest Krzyś ... jak w bajce Kubuś Puchatek ..ciekawe czy Krzyś również rozmawiał z pluszowym misiem :-) Gospodarstwo o którym
mowa oddaje w nasze ręce dorzały, wypływający prosto z plastrów pszczelich naturalny
miód, który powstał w sposób tradycyjny, bez dodawania, mieszania, wzbogacania i dolewania czegokolwiek, zwyczajnie jest to
miód prosto od natury!
Miód chyba jest w każdym domu, słodzimy nim
kawę, nabieramy łyżeczką i zjadamy bezgrzesznie i słusznie bo przecież
miody mają mnóstwo właściwości leczniczych, jest jedną z najcenniejszych i niepowtarzalnych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkości od 4 tysięcy lat i już starożytni potrafili wykorzystywać jego lecznicze właściwości! Znacie miksturę "
wody z
miodem" ? niby nic wielkiego ale taka mikstura czyli pół szklanki ciepłej
wody, której temperatura nie przekracza 40' zmieszana z łyżeczką
miodu i pozostawiona na noc, następnie wypita kolejnego dnia to nie taka już sobie
woda z
miodem... to odtruwająca mikstura, która regeneruje nie tylko siły fizyczne ale i umysłowe a dobroczynne składniki dla zdrowia trafiają do naszego krwiobiegu, z pominięciem procesu trawienia.

W miodzie stwierdzono obecność aż 21 pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i mangan.
Miód działa wzmacniająco na układ odpornościowy organizmu,
serce, wątrobę i układ pokarmowy. Wszystkim znane jest jego wykrztuśne i przeciwzapalne działanie w schorzeniach układu oddechowego.
Miód naprawdę wzmacnia organizm. Aby się o tym przekonać, wystarczy jeść codziennie przez 30 dni łyżkę
miodu. Kuracja sprawi, że nabierzemy odporności. Nie będziemy chorować na infekcje górnych dróg oddechowych. A jeśli nawet zachorujemy, dolegliwości będą mniej dokuczliwe, a choroba szybciej minie. Zaleca się spożywanie
miodu każdemu, od małego dziecka do staruszka.

Jak powstają rodzaje
miodu ?
Miód Wielokwiatowy - powstaje z letnich kwiatów, które kwitną w czerwcu i lipcu. Pomaga w leczeniu chorób
serca, anemii, zapalenia gardła i przeziębienia. Reguluje ciśnienie. Zalecany osobom uczulonym na pyłki roślin, stosowany przy odczulan
Miód Lipowy - ceniony jest za to, że wspomaga leczenie przeziębienia i grypy. Ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i pomaga ustabilizować ciśnienie. Łyżeczka
miodu przed snem sprawiła, że zarówno dzieci, jak i ich rodzice mogli spokojnie przespać całą noc.
Miód Nektarowo-Spadziowy - najlepszy na stany wyczerpania fizycznego i psychicznego,
serce i układ krążenia oraz na zaburzenia trawienia, ma silne działanie antybiotyczne.
Miód Akacjowy - przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka. Może więc zapobiegać wrzodom żołądka i dwunastnicy, wspomaga też trawienie. Wykorzystywany przy schorzeniach nerek i dróg moczowych. Ma działanie bakteriobójcze i moczopędne.
Miód Gryczany - działa odtruwająco, a poza tym jest bardzo dobry na układ krążenia, wątrobę, miażdżycę, niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza.


Miodowa roladka wieprzowawedług RafałaSkładniki: na 6 sztuk6 rozbitych kawałków
szynki wieprzowej100g cienko pokrojonego
wędzonego boczkumiękisz z połowy
pszennej bułki2 konserwowe
papryczki chili2
ogórki konserwowe1
cebulałyżka
musztardy3 łyżki
miodu lipowego ( firmy Mrówka )kilka
oliweksól,
pieprz do smakuRozbite kawałki
wieprzowiny smarujemy
musztardą zmieszaną z jedną łyżką lipowego
miodu, następnie układamy
boczek, pokrojoną
cebulę,
ogórka,
papryczkę chili oraz
oliwki i wszystko bardzo ściśle zwijamy w rulon tak by marynata
miodowo musztardowa nie wyciekała bokami. Wkładamy zwinięte roladki do żeliwnego nagrzanego garnka i smażymy bez przykrycia z dwiema łyżkami
oliwy tylko do zrumienienia z każdej strony, następnie przykrywamy garnek pokrywką, dodajemy kolejne dwie łyżki
miodu i dusimy tak długo aż
mięso skruszeje. W trakcie duszenia dodajemy pokruszone kawałki
pszennej bułki, która zagęści nasz sos. Zjadamy
solo lub z paruchem pampuchem czyli
drożdżową pyzą. Smacznego :-)