ßßß Cookit - przepis na Krajanka owsiana z różnościami

Krajanka owsiana z różnościami

nazwa

Wykonanie

Krajanka ta powstała jako alternatywa dla kanapek na drugie śniadanie dla córki do szkoły.
Wydawała mi się zdecydowanie zdrowsza od nich i atrakcyjniejsza. Niestety, to tylko moje zdanie, jak się okazało i kanapki wzięły górę;)
Wrzucałam co mi przyszło do głowy, cały czas się zastanawiając podczas pieczenia, czy po wyjęciu będzie się nadawała do pokrojenia, czy raczej trzeba będzie ją nosić w pudełeczku i jeść łyżeczką;)
Składniki na formę o boku 27 cm:
* 200 g płatków owsianych zwykłych
* 50 g otrąb orkiszowych
* 50 g sezamu
* 50 g słonecznika łuskanego
* 100 g masła
* ok. 4 łyżek miodu
* jedno starte jabłko
* 4 małe kostki gorzkiej czekolady
* 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych
* 2 łyżki żurawiny
* dodałam też 1/3 łyżeczki stewii** na próbę (świeżo ją zakupiłam)
* cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny
** stewia to roślina, której liści używa się po zmieleniu jako naturalnego słodzika, wielokrotnie słodszego od cukru. Raczej nie jako zastępstwo cukru do słodzenia napojów, a bardziej do wypieków czy deserów .
Do rondelka wrzuciłam masło, kostki czekolady, miód i podgrzałam do rozpuszczenia składników.
Suche składniki, czyli: płatki owsiane, sezam, słonecznik i otręby podprażyłam lekko na patelni. Dodałam przyprawy, bakalie, starte jabłko, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do foremki uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Ugniotłam masę i wstawiłam na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C.
Po wyjęciu chwilę przestudziłam i przystąpiłam do sprawdzania konsystencji, czyli ukrojenia kawałka krajanki. Udało się! Trochę się kruszy, ale generalnie zachowuje kształt i daje się spokojnie zjeść z ręki:)
Krajanka, a bardziej energetyczny batonik jest bardzo smaczna, sycąca i zaspokaja świetnie ochotę na "coś" słodkiego:)
Przy użyciu mniejszej foremki wyjdzie wyższa, bo moja krajanka jest dość niska.
„Jesteśmy niewolnikami wskazówek zegara, więźniami kalendarzy, gońcami kont
bankowych.”
Jean Anouilh
Komentarze
2012/02/12 08:34:23
Niestety, cały smak w zapieczeniu...
Są przepisy na batoniki z surowymi płatkami, ale ja nie robiłam, zawsze zapiekam.
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/01/krajanka-owsiana-z-roznosciami.html