Wykonanie
Składniki:270 g
banana (waga po obraniu)50 g
słonecznika50 g
sezamu20 g
otrębów owsianych1 szklanka
płatków owsianych (górskich)1/2 szklanka
płatków jaglanych70 g
żurawiny60 g
miodu1 łyżka
soku z cytrynyDodatkowo:
żurawina do posypania batonikówNasiona lekko podprażyć na patelni,
banana rozgnieść widelcem. Następnie
banany i nasiona połączyć z pozostałymi kladnikami. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 wyłożyć papierem do pieczenia i przełoży masę. Wierzch wyrównać i docisną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok 25-30 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć wraz z papierem do pieczenia lekko przestudzić, i jeszcze ciepłe pokroić na batony. Polać 1/2 przygotowanej
czekolady i posypać
żurawiną. Gdy pierwsza warstwa zastygnie polać druga warstwę .Przechowywać w szklanym pojemniku do 3 dni.Polewa:50 g
gorzkiej czekolady30 ml
mleka 3,2%2 łyżeczki
miodu1 czubata łyżeczka
masłaMleko doprowadzić do wrzenia, wrzucić pokrojoną
czekoladę oraz
miód. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Na koniec dodać
masło i ponownie wymieszać.
Czekolada będzie dość płynna, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

