Wykonanie

Zdrowe, smaczne i do tego bardzo łatwe do wykonania batoniki. Dokładnie wiemy co w nich jest, a gdy pominiemy
czekoladę to będą mniej kaloryczne. Warto przygotować taki prosty smakołyk na przegryzkę po drugim śniadaniu dla dzieci do szkoły lub sobie do pracy, a i wieczorkiem pochrupać coś zdrowego nie zaszkodzi.


Składniki:(na 14 batoników o szerokości 3 cm)2 1/2
banana bez skóry5 łyżek
słonecznika7 łyżek
sezamu3 łyżki
otrąb owsianych1/2 szklanki
płatków jaglanych1 szklanka
płatków owsianych (mogą być górskie)1/2 szklanki
suszonej żurawiny1 łyżka
soku z cytryny4 łyżki ciekłego
miodu naturalnegoPolewa:100 g
czekolady z co najmniej 45 % zawartością
kakao1 łyżka
miodu2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:
Słonecznik i
sezam podprażyć lekko na suchej patelni (uważać by nie przypalić).
Banany pokroić i rozgnieść widelcem, dodać
sok z cytryny i pozostałe składniki, łącznie z ciepłymi jeszcze ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszać.Formę metalową wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie 2 foremki silikonowe (23 x 11) bez papieru. Do foremek przełożyć masę, wyrównać lekko dociskając, wysokość tak około 1 cm.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 25 - 30 minut, na złoty kolor.Po upieczeniu lekko wystudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłe pokroić na batoniki.Składniki polewy roztopić w miseczce na garnku z wrzącą
wodą lub w mikrofali na opcji rozmrażania, po roztopieniu mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy.Ciepłą polewą posmarować wierzch batoników i wstawić do lodówki by polewa zastygła.