ßßß Cookit - przepis na Podpłomyki (?) - nie wiem jak to nazwać, ale dobre:)

Podpłomyki (?) - nie wiem jak to nazwać, ale dobre:)

nazwa

Wykonanie

Bardzo mi si ę spodobał przepis na te podpłomyki (choć podpłomyki są bez tłuszczu, a tutaj tłuszcz jest dodany i to w niemałej ilości). Pomy śl ałam, że takie placuszki-podpłomyki będ ą fajne na kolację, tak jak precle, które robi ę od czasu do czasu.
Zmieniłam mąki, dodałam przyprawy i zrobiłam 4, a nie 2 placki, a następnym razem (będzie na pewno!) zrobię jeszcze mniejsze.
Składniki na 4 placki:
* szklanka mąki żytniej razowej
* 1/2 szklanki mąki ryżowej
* 1/2 szklanki mąki orkiszowej graham
* 1/2 szklanki zimnej wody
* 1/ 3 szklanki oliwy - dałam olej ryżowy (mniej, bo było 1/2 szklanki w przepisie)
* 1/2 łyżeczki (albo więcej) soli
* lubczyk, czosnek niedźwiedzi
* czarnuszka i kminek do posypania
Wodę chwilę miksowałam z olejem, a ż nabrała białej barwy. Dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Przy próbie jego wałkowania okazało się, ż e ciasto jest bardzo kruche i placki mo ż na uzyskać jedynie przez ugniata nie ciast a ręką na stolnicy - żadne wałkowanie nie wchodzi w grę;)
Ugniotłam tak 4 placki, posypałam kminkiem i czarnuszką, ponakłuwałam widelcem i rozłożyłam na blasze posypanej mąką (troch ę przesadziłam z tym posypaniem;), po czym włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180* C.
Trzymałam je tam 25 min (funkcja termoobieg), choć w przepisie było podane, żeby piec 10-15min, ale wydawało mi się to zdecydowanie za krótko. Dopiero po wyjęciu doczytałam, że owszem, 10-15 min, ale z każdej strony!:D
Placuszki-podpłomyki wyszły bardzo dobre, z dodatkiem masła i suszonej cebulki wystarczyły nam za cał ą kolację:)
Następnym razem zmniejszę jeszcze ilość oliwy/oleju - moim zdaniem wystarczyłby jedynie jego symboliczny dodatek. I wtedy będą bardziej podpłomykowe, a mniej kruche:)
"(...) im mniej ktoś ma do myślenia, tym więcej gada.
Myślenie - to rozmowa z samym sobą, a kto mówi do siebie, ten nie myśli wcale o mówieniu do innych."
Monteskiusz
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/12/podpomyki-nie-wiem-jak-to-nazwac-ale.html