ßßß Cookit - przepis na Chlebek bezglutenowy na mące migdałowej

Chlebek bezglutenowy na mące migdałowej

nazwa

Wykonanie

Rekomendowany przez Davisa jako chleb powszedni nadaje się do opiekania, jako dodatek do zupy, do smarowania masłem, do zjedzenia z dodatkiem sera czy warzyw. Czyli zastępuje w menu chleb zbożowy, choć oczywiście w smaku jest inny.
Można upiec chlebek neutralny w smaku, ziołowy, czosnkowy, albo dodać cynamon i co tam się tylko chce.
Ja upiekłam wersję słodką, dodałam żurawinę i daktyle.
Będę eksperymentować, bo chlebek bardzo mi przypadł do gustu, choć akurat moja wersja to bardziej ciasto niż chleb.
Składniki na foremkę 12x22:
* 1 i 1/4 szklanki mączki migdałowej (zmielonych migdałów)
* 1/3 szklanki mączki z ciecierzycy
* 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego (zaleca złociste, ja dałam zwykłe, bo złocistego jeszcze nie upolowałam)
* kilka daktyli i łyżka żurawiny
* 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1/4 łyżeczki soli morskiej
* 4 jajka - w przepisie było 5, moje były duże, więc dałam mniej
* 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego (w przepisie było masło)
* 1 łyżka jogurtu greckiego zamiast przepisowej maślanki
* 2 łyżki ksylitolu lub jedna, gdy pieczemy wersję niesłodką
Gdy zrezygnujemy z daktyli lub zastąpimy je np. suszonymi morelami wtedy przepis będzie zgodny z Metodą Montignac I faza:)
Piekarnik nastawiłam na 180* C.
Obie mąki i zmielone siemię lniane wsypałam do miski, dodałam sodę i sól i dobrze wymieszałam. Dołożyłam żółtka, roztopiony olej, jogurt i ksylitol i znów wymieszałam łyżką, choć autor poleca mikser.
Do masy dodałam pokrojoną żurawinę i daktyle, a na końcu ubite z odrobiną soli białka.
Po ponownym wymieszaniu przełożyłam ciasto do foremki wysmarowanej masłem.
Piekłam 35 min. i po sprawdzeniu patyczkiem suchości ciasta w środku wyjęłam z piekarnika, zostawiłam kilkanaście minut do wystygnięcia, po czym bez problemu wyciągnęłam z foremki.
Ciasto pięknie wyrosło, jest zbite, ma konsystencję bardziej ciasta piaskowego niż chlebka bananowego czy tego typu chlebków/ciast.
Nie jest ani mokre, ani zbyt suche, trzyma formę, nie kruszy się.
Najpierw spróbowałam solo (jeszcze ciepłe) i bardzo mi smakowało, potem zjadłam posmarowane masłem orzechowymi i obłożone plasterkami banana.
Nazwałabym to rozpustą, ale wg teorii Davisa to normalny, zdrowy posiłek.
I tak też się po nim poczułam - syto i komfortowo:)
A tutaj wersja opieczona w tosterze posmarowana odrobiną masła - przypieczony chrupiący wierzch i ciepła zawartość - również super:)
"Człowiek nie został stworzony, by zrozumieć życie, ale żeby je przeżyć"
George Santayana
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/12/chlebek-bezglutenowy-na-mace-migdaowej.html