ßßß Cookit - przepis na Pieczona pierś indycza

Pieczona pierś indycza

nazwa

Wykonanie

Do tej pory rzadko jadaliśmy mięso indycze, mnie się kojarzyło raczej z mięsem suchym, ale w sumie to nie wiem dlaczego królowały generalnie kurczaki.
Poszukując alternatywy dla wędlin sklepowych pomyślałam o zapiekanej piersi właśnie z indyka, bo taką pierś wędzoną jada moja córka.
Zrobiłam i od razu pochłonęliśmy ponad połowę upieczonego kawałka!
Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian.
Składniki:
* pierś indycza - moja ważyła ok. 800 g
* olej
* cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* łyżka musztardy Dijon
* kilka kropli cytryny
* przyprawy: bazylia, pieprz czarny, sól, majeranek, kurkuma, kminek
Przygotowałam najpierw mieszankę dodając po kolei przyprawy po ok. 1/3 łyżeczki:
1. olej (sł)
2. kminek (sł)
3. bazylia i pieprz czarny (o)
4. wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojona w kostkę cebula (o)
5. musztarda (o)
6. sól (sn)
7. łyżka zimnej wody (sn)
8. kilka kropli cytryny (k)
9. majeranek i kurkuma (g)
Na dno naczynia żaroodpornego wlałam trochę oleju, włożyłam mięso i rozłożyłam na nim równomiernie przygotowaną mieszankę.
Odczekałam ok. godziny, po czym włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 0 C.
Po 40 min. odkryłam wierzch i zostawiłam jeszcze na ok. 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyglądało tak:
A tu po wystudzeniu, choć nie do końca, bo kroiłam go gdy nie było jeszcze całkowicie stężałe, bo już nie mogliśmy się doczekać degustacji.
Wyszło pysznie! Soczyście i aromatycznie:)
Jutro upiekę tak karczek jako wędlinę świąteczną:)
"Dla psa jesteś panem, kota karmisz" Jim Fiebig
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2011/12/piers-indycza-pieczona-wg-kuchni-pieciu.html