Wykonanie
Z
mięsa najczęściej jadaliśmy do niedawna
kurczaka. Kupowałam zagrodowego, to taki pośredni
między masowo hodowanym, a ekologicznym.Trochę się zmieniło,
kurczak teraz u nas rzadko, raz w miesiącu może, a częściej na
stole są
podroby: żołądki,
serca,
wątróbka. Staram się kupować z lepszych źródeł, albo chociaż nie kurczacze, chyba, że znajdę ekologiczne.Dzisiaj mielone, które też robię częściej niż do niedawna. Nie dodaję oczywiście
bułki, to już od lat, za to dodaję
pieczarki tak jak w tym przepisie.Wczoraj z braku
pieczarek dodałam
brokuły i
suszone pomidory.Żadnej oczywiście panierki, już się w domu pogodzili, że nie ma i już.Składniki na ok. 15 kotletów:* 1 kg
mięsa mielonego, najczęściej kupuję dwa rodzaje
mięsa* 2
jajka* 2
cebule* 2 ząbki
czosnku* kilka różyczek
brokuła* kilka suszonych pomidorów^* 2 łyżki
musztardy dijon*
sól,
pieprz* do smażenia
smalec zrobiony w domu^ zrezygnowałam z
pomidorów w
oleju, kupuję suszone i moczę je w wodzie albo zalewam
oliwąBrokuły zmiksowałam z
czosnkiem i
cebulą.
Pomidory chwilę namoczyłam w wodzie, żeby zmiękły, zmiksowałam.
Mięso dokładnie wymieszałam ze wszystkimi dodatkami.
Na rozgrzany tłuszcz kładłam uformowane kotlety i smażyłam z dwóch stron do zrumienienia.Dobre!
"Człowiek nie znosi w innych przede wszystkim wad własnych"Henryk Sienkiewicz