ßßß Cookit - przepis na Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żołądków drobiowych

nazwa

Wykonanie

To potrawa, która rzadko gości na naszym stole, ale jak gości, to wszyscy chętnie ją jemy, co znów takie częste w naszej rodzinie nie jest;)
Danie proste w przygotowaniu (choć wymaga sporo czasu), tylko trzeba je lubić, podobnie jak wątróbkę i inne podroby.
Podroby nie cieszą się specjalnym uznaniem na polskich stołach, choć są bogactwem składników odżywczych: białka, cynku, magnezu, witamin z grupy B.
Można je przygotowywać na różne sposoby, jeśli ktoś lubi krupnik, to polecam właśnie na żołądkach.
Ja najczęściej robię taki właśnie gulasz. Kiedyś dla zagęszczenia dodawałam mąkę pełnoziarnistą, teraz robię wersję bezglutenową i dodaję mąkę gryczaną.
Jemy je zwykle z dodatkiem kaszy gryczanej na obiad. Smakuje też z chlebem, ale wtedy jest to danie bardziej kolacyjne.
Składniki na 3 porcje:
* ok. 600 g żołądków kurzych
* 1-2 cebule
* 1-2 ząbki czosnku
* sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe
* 1-2 łyżki płaskie mąki gryczanej**
* łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy
Najpierw żołądki czyszczę, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do wody z dodatkiem 2 liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Gotuję do miękkości, co trwa zazwyczaj ponad 2 godziny. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu szklę drobno posiekane cebule i czosnek, po czym dodaję odcedzone żołądki i niewielką ilość wody z ich gotowania (wody nie wylewam po odcedzeniu, bo przydaje się później do ew. rozrzedzenia, gdyby potrawa okazała się zbyt gęsta).
Chwilę duszę, przyprawiam i na koniec zagęszczam mąką gryczaną.
Do tego dania pasuje dodatek kiszonego ogórka, papryki konserwowej albo pikli.
** jeśli zamiast gryczanej użyjemy mąki z ciecierzycy uzyskamy danie zgodne z Metodą Montignac I faza
"Małżeństwo to jak wyprawa do restauracji ze znajomymi. Zamawiasz to co chcesz, ale gdy patrzysz na talerze pozostałych, żałujesz, że nie podjąłeś innej decyzji"
Emily Giffin
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/04/gulasz-z-zoladkow-drobiowych.html