Wykonanie

To potrawa, która rzadko gości na naszym
stole, ale jak gości, to wszyscy chętnie ją jemy, co znów takie częste w naszej rodzinie nie jest;)Danie proste w przygotowaniu (choć wymaga sporo czasu), tylko trzeba je lubić, podobnie jak
wątróbkę i inne
podroby.
Podroby nie cieszą się specjalnym uznaniem na
polskich stołach, choć są bogactwem składników odżywczych:
białka, cynku, magnezu, witamin z grupy B.Można je przygotowywać na różne sposoby, jeśli ktoś lubi krupnik, to polecam właśnie na żołądkach.Ja najczęściej robię taki właśnie gulasz. Kiedyś dla zagęszczenia dodawałam
mąkę pełnoziarnistą, teraz robię wersję bezglutenową i dodaję
mąkę gryczaną.Jemy je zwykle z dodatkiem
kaszy gryczanej na obiad. Smakuje też z
chlebem, ale wtedy jest to danie bardziej kolacyjne.Składniki na 3 porcje:* ok. 600 g
żołądków kurzych* 1-2
cebule* 1-2 ząbki
czosnku*
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
kurkuma,
ziele angielskie,
liście laurowe* 1-2 łyżki płaskie
mąki gryczanej*** łyżeczka
oleju kokosowego lub
oliwyNajpierw żołądki czyszczę, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do
wody z dodatkiem 2
liści laurowych i kilku ziarenek
ziela angielskiego. Gotuję do miękkości, co trwa zazwyczaj ponad 2 godziny. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu szklę drobno posiekane
cebule i
czosnek, po czym dodaję odcedzone żołądki i niewielką ilość
wody z ich gotowania (
wody nie wylewam po odcedzeniu, bo przydaje się później do ew. rozrzedzenia, gdyby potrawa okazała się zbyt gęsta).Chwilę duszę, przyprawiam i na koniec zagęszczam
mąką gryczaną.Do tego dania pasuje dodatek
kiszonego ogórka,
papryki konserwowej albo pikli.** jeśli zamiast gryczanej użyjemy
mąki z
ciecierzycy uzyskamy danie zgodne z Metodą Montignac I faza

"Małżeństwo to jak wyprawa do restauracji ze znajomymi. Zamawiasz to co chcesz, ale gdy patrzysz na talerze pozostałych, żałujesz, że nie podjąłeś innej decyzji"Emily Giffin