Wykonanie
Znowu zachcialo mi sie drozdzowcow ;) Maz tez twierdzi, ze tego typu
pieczywo lubi najbardziej. Synek stwierdzil, ze na deser zje kromke
chleba :) Zegnajcie
czekoladki, batony i
ciastka :) Witaj
chlebie :) Z pewnosci upieke ponownie. Przepis od gosi99 z bloga Ekspresje kulinarne .
Cytuje przepis:"3/4 szklanki ciepłej
wody1 i 1/2 łyżki
suszonych drożdży1 i 1/2 szklanki ciepłego
mleka2 łyżki roztopionego
masła2 łyżki
miodu5 i 1/2 do 6 szklanek
mąki pszennej1 łyżka
soli1 łyżka ziaren
sezamu1 łyżek prażonych pestek z dyni1 łyżka
ziaren słonecznika1 łyżka
siemienia lnianegoDrożdże rozpuścić w wodzie z
miodem i odstawić na 10minut.Następnie dodać
mleko,
masło,
sól, ziarna i około 4szklanek
mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby resztę
mąki.
Mąkędodajemy do czasu, aż
zrobi się sztywne i jednolite. Wyrabiamy na stolnicy lekkooprószonej
mąką przez około 10 minut.Następnie przekładamy do dużej miski, przykrywamy iodstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny.Po upływie czasu dzielimy na dwie części. Z każdejformujemy podłużny bochenek, który umieszczamy w natłuszczonych lub wyłożonychpapierem keksówkach (można także ułożyć na zwykłych płaskichblachach).Ponownie przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na45 minut.Przed pieczeniem wierzch możemy posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać np.
makiemPieczemy w 190*C przez około 45minut."Moje uwagi- pieklam z
polowy porcji i uformowalam okragly bochenek. Zrezygnowalam z pestek dyni.Przepis dodaje do akcji: