ßßß Cookit - przepis na Chleb drozdzowy na miodzie z ziarnami

Chleb drozdzowy na miodzie z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Znowu zachcialo mi sie drozdzowcow ;) Maz tez twierdzi, ze tego typu pieczywo lubi najbardziej. Synek stwierdzil, ze na deser zje kromke chleba :) Zegnajcie czekoladki, batony i ciastka :) Witaj chlebie :) Z pewnosci upieke ponownie. Przepis od gosi99 z bloga Ekspresje kulinarne .
Cytuje przepis:
"
3/4 szklanki ciepłej wody
1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki miodu
5 i 1/2 do 6 szklanek mąki pszennej
1 łyżka soli
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżek prażonych pestek z dyni
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem i odstawić na 10
minut.
Następnie dodać mleko, masło, sól, ziarna i około 4
szklanek mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby resztę mąki. Mąkę
dodajemy do czasu, aż zrobi się sztywne i jednolite. Wyrabiamy na stolnicy lekko
oprószonej mąką przez około 10 minut.
Następnie przekładamy do dużej miski, przykrywamy i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny.
Po upływie czasu dzielimy na dwie części. Z każdej
formujemy podłużny bochenek, który umieszczamy w natłuszczonych lub wyłożonych
papierem keksówkach (można także ułożyć na zwykłych płaskich
blachach).
Ponownie przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na
45 minut.
Przed pieczeniem wierzch możemy posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać np. makiem
Pieczemy w 190*C przez około 45
minut."
Moje uwagi- pieklam z polowy porcji i uformowalam okragly bochenek. Zrezygnowalam z pestek dyni.
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/09/Chleb-drozdzowy-na-miodzie-z-ziarnami.html