Wykonanie
Zdrowe i pyszne bułeczki, które długo zachowują świeżość. Smaczne z
twarożkiem,
dżemem albo
miodem.
Siemię lniane ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej -
między innymi dobrze wpływa na przewód pokarmowy, więc jedzenie takich bułeczek robi dobrze nie tylko naszym kubkom
smakowym.
Składniki:180 g ciepłego
mleka3 łyżki
miodusaszetka
suszonych drożdży (7 g)425 g
mąki pszennej185 g
mąki pszennej razowej (wholemeal strong
flour)70 g
siemienia lnianego (ciemnego)1 łyżeczka
soli1
jajko125 g ciepłej
wody1,5 łyżki roztopionego
masłaNa wierzch:1
jajko do posmarowania2 łyżeczki
maku2 łyżeczki
siemienia lnianego (u mnie po łyżeczce ciemnego i złotego)
Drożdże rozpuść w 80 g ciepłego
mleka, dodaj
miód i 2 łyżki
mąki. Odstaw na 15 minut.W dużej misce wymieszaj obie
mąki, zmielone
siemię lniane* i
sól.
Dodaj wyrośnięte
drożdże, roztrzepane
jajko, resztę
mleka (100 g),
wodę i wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone
masło.
Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto podziel na 12 części i uformuj z nich bułeczki. Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
W miseczce wymieszaj
siemię lniane i
mak. Bułeczki posmaruj roztrzepanym
jajkiem, a następnie posyp mieszanką ziaren. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz około 20 minut (ja po 15 minutach obracam blaszkę i piekę jeszcze 5 minut, żeby bułeczki równo się zarumieniły). Po upieczeniu pozostaw przez 5 minut na blaszce, a
potem wystudź na kratce.
*
siemię lniane najlepiej zmielić samemu, bo mielone kupione w sklepie często jest już pozbawione wartościowych składników. Siemię dość trudno zmielić z powodu śliskiej powierzchni ziarna. Czytałam, że niektórzy
mielą w młynku do
kawy, a malakser się nie sprawdza, bo ostrza tylko ślizgają się na ziarnach. Ja wsypałam siemię do kubka, do którego końcówka mojego blendera wchodziła "na styk", górę kubka zakryłam folią, ponieważ ziarna uciekają. W takich warunkach nie miały wyjścia i musiały się zmielić ;)SMACZNEGO!
źródło: inspirowane Zdrowymi bułeczkami z mielonym
siemieniem lnianym