ßßß Cookit - przepis na Zdrowe bułeczki - z siemieniem lnianym, pełnoziarniste

Zdrowe bułeczki - z siemieniem lnianym, pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Podwójnie zdrowe bułki - dzięki siemieniowi lnianemu i mące pełnoziarnistej; o wyjątkowym smaku, sycące. Stosunkowo niedawno dowiedziałam się, że siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej i naprawdę warto włączyć je do swojej codziennej diety. Zawiera ono dużo błonnika, zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, a także kwasy tłuszczowe omega-3.
Przepis cytuję za Dorotus, wiele cennych informacji dotycząch pieczenia można też znaleźć na forum cincin .
Składniki na 13-16 bułeczek:
1/2 - 3/4 szklanki mleka [w zależności od wilgotności mąki]
1/2 szklanki wody
3 łyżki miodu
1 duże jajko
1 i 1/2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub roztopionego masła [dałam olej rzepakowy]
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej [użyłam mąki drobno zmielonej]
pół szklanki ziarenek siemienia lnianego [zmielonego w młynku do kawy, pieprzu lub małym blenderem]* - to ok. 3/4 szklanki już zmielonego
1 łyżeczka soli (5 ml)
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
Na wierzch:
1 jajko
2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej złotego i ciemnego)
1 łyżka maku
*najlepiej świeżo mielonego, zmielony jełczeje po kilku miesiącach
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę mąki, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Metoda maszynowa:
Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do maszyny, nastawić program 'dough', do wyrabiania. Mleko i woda powinny być lekko ciepłe. Odczekać, aż urośnie w maszynie.
Następnie:
Podzielić ciasto na 13-16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać wymieszanymi ziarnami.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Ja piekłam w termoobiegu w temperaturze 160ºC.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/01/zdrowe-bueczki-z-siemieniem-lnianym.html