Wykonanie

Podwójnie zdrowe
bułki - dzięki siemieniowi lnianemu i
mące pełnoziarnistej; o wyjątkowym smaku, sycące. Stosunkowo niedawno dowiedziałam się, że
siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej i naprawdę warto włączyć je do swojej codziennej diety. Zawiera ono dużo błonnika, zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, a także kwasy tłuszczowe omega-3.Przepis cytuję za Dorotus, wiele cennych informacji dotycząch pieczenia można też znaleźć na forum cincin .Składniki na 13-16 bułeczek:1/2 - 3/4 szklanki
mleka [w zależności od wilgotności
mąki]1/2 szklanki
wody3 łyżki
miodu1 duże
jajko1 i 1/2 łyżki
oleju z
orzechów laskowych lub roztopionego
masła [dałam
olej rzepakowy]2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej razowej [użyłam
mąki drobno zmielonej]pół szklanki ziarenek
siemienia lnianego [zmielonego w młynku do
kawy,
pieprzu lub małym blenderem]* - to ok. 3/4 szklanki już zmielonego1 łyżeczka
soli (5 ml)1 i 1/3 łyżeczki
suszonych drożdży (5 g) lub 10 g
drożdży świeżychNa wierzch:1
jajko2 łyżki
siemienia lnianego (najlepiej złotego i ciemnego)1 łyżka
maku*najlepiej świeżo mielonego, zmielony jełczeje po kilku miesiącachWykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego
mleka, wymieszać z
miodem i 2 łyżkami
mąki. Odstawić na 15 minut. Wsypać do miski resztę
mąki, zmielone
siemię lniane, miksturę
drożdżową, ciepłą
wodę, resztę
mleka,
sól,
jajko. Wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).Metoda maszynowa:Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do maszyny, nastawić program 'dough', do wyrabiania.
Mleko i
woda powinny być lekko ciepłe. Odczekać, aż urośnie w maszynie.Następnie:Podzielić ciasto na 13-16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce oprószonej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać wymieszanymi ziarnami.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.Ja piekłam w termoobiegu w temperaturze 160ºC.