Wykonanie
Jakis tydzien temu w przedszkolu mojego synka organizowano tzw. zdrowy bufet. Czyli drugie sniadanie ze zdrowymi produktami-
mleko,
soki,
owoce, warzywa,
twarozek,
sery,
jogurt naturalny,
musli. No i samodzielnie pieczone
chleby, samodzielnie zrobione pasty do kanapek. Rodzice
musili sie zapisac na specjalna liste, kto jakie produkty dostarczy. Byla tez rubryka- ciasto warzywne na slodko. Chetnych na ten wypiek nie bylo... poza mna :) Oto efekt, ktory pysznie smakuje- jak piernik. Udalo mi sie zrobic tylko to zdjecie sprzed spozycia- ciasto szybko zginelo w malenkich buziach, a ja juz od jakiegos czasu rozdaje przepis zainteresowanym rodzicom. Wam rowniez polecam oczywiscie.Pieklam tez
chleb, ale o tym w nastepnym wpisie :)

Na blache o wymiarach 40x32 cm8
jajek250 g
cukru375 g
marchewek oczyszonych i startych na tarce o srednich oczkach375 g mielonych migdalowsok z 1
cytryny1-2 lyzki skorki otartej z
cytryny1 lyzka
cynamonu100 g
maki ziemniaczanej50 g
czekolady deserowej startej na wiorki
Jajka ubic z
cukrem na puszysta mase. Dodac starta
marchew,
migdaly,
sok z cytryny i skorke,
cynamon. Dobrze wymieszac. Dodac
make ziemniaczana i
czekolade, wymieszac. Ciasto wyjac na wylozona papierem do pieczenia balche i wygladzic. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 45 minut.Przepis z : "Backen leicht gemacht. Sonderheft- Rührkuchen". 2010Korzenny tydzien-
cynamon: