ßßß Cookit - przepis na Salatka z kapusty pekinskiej z gruszkami

Salatka z kapusty pekinskiej z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Orzezwiajaca w smaku. Z nutka slodyczy. Podalam na kolacje.
Dla 4 osob:
1 glowka kapusty pekinskiej
100 g gotowanej szynki (Moze byc w calosci, albo w plasterkach)
1/2 peczka szczypiorku
2 gruszki
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzki oliwy
2 lyzki bialego octu balsamicznego
sol, pieprz, cukier
Glowke kapusty przeciac na pol, wyciac glab, odlozyc zewnetrzne liscie, pokroic kapuste w paseczki. Szynke pokroic w kostke. Szyczypiorek umyc, otrzasnac z wody, posiekac. Gruszki obrac, pokroic w osemki, wyjac gniazda nasienne, pokroic w kostke. Skropic sokiem z cytryny. Wymieszac przygotowane skladnki. Polac sosem z oliwy i octu przyprawionym do smaku sola, pieprzem i odrobina cukru. Wymieszac. Posypac siekanym szczypiorkiem.
Przepis z: "Lisa. Kochen und backen" nr 2/2012
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/06/Salatka-z-kapusty-pekinskiej-z-gruszkami.html