ßßß
Cookit - przepis na Hiszpanskie magdalenas
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Hiszpanskie magdalenas
Składniki
Jajko
Cukier
Śmietanka
Olej
Maślak
Mak
Proszek do pieczenia
Soda oczyszczona
Wykonanie
Klasyk hiszpanskiego sniadania. Dosyc podobne do francuskich madaleienes, choc sa o wiele wieksze i bardziej przypominaja ciasto
biszkoptowe
. Smak mozna zmieniac dodajac
skorke cytrynowa
, pomaranczowa,
wanilie
,
czekolade
... U mnie byly
pomaranczowe
:)Na 10 sztuk3
jajka
200 g
cukru
100 ml slodkiej
smietanki
100 neutralnego
oleju roslinnego
lub stopionego
masla
300 g
maki
1 lyzka
proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki
sody oczyszczonej
maz z jednej laski
wanili
lub skorka otarta z jednej
cytryny
,
pomaranczy
, lub 2 lyzki startej
czekolady deserowej
Jajka
ubic z
cukrem
i otarta skorka z
pomaranczy
, az
cukier
sie rozpusci, dodoac
smietane
i
olej
i wymieszac dokladnie. Nastepnie doddac
make
przesiana z
proszkiem do pieczenia
i
soda oczszczona
, lekko wymieszac. Przelozyc ciasto do papierowych foremek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10-15 minut.Przepis ze strony: http://www.spanien-reisemagazin.de/
Źródło:
http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/11/Hiszpanskie-magdalenas.html
Przepisy powiązane
Jogurtowe pancakes
Placek z wiorkami kokosowymi i maslanka
Muffinki z kruszonką i budyniem
Szybki placek z kakao
Ciasto ucierane z borówkami
Składniki powiązane (0)