Wykonanie
Tak, tak dzisiaj weekendowa piekarnia z wizyta u karto_flanej na Kartoflanym
polu :) Witajcie serdecznie- pachnie u mnie
chlebem i buleczkami, zapraszam was jako gospodyni do upieczenia jednej z 2 propozycji lub obu. Korzystalam z moich niemieckich ksiazek kucharskich. Niepatriotycznie uwazam, ze
chleb w Niemczech jest lepszy niz w Polsce ;) A przynajmniej tak samo dobry. Ale
moze to sami ocenicie?Propozycja nr 1 z ksiazki Helene Weinold-Leipold "Brot und Brötchen" (z moimi niewielkimi zmianami)

Mischbrot-
Chleb mieszany pszenno-zytniSkladniki na 1
chleb o wadze ok. 1,5 kg:600 g
maki pszennej (typ 550)400 g
maki zytniej (typ 997)- uzupelnienie: w Polsce bedzie to raczej typ 720.2 lyzki
soli400 ml wrzatku1 paczka
suszonych drozdzy1 lyzeczka
cukru100ml letniej
wody300 g zakwasu zytniego o temperaturze pokojowej2 lyzeczki
olejuGlazura do smarowania bochenka:200 ml
wody1 lyzeczka
maki ziemniaczanej.Wymieszac w misce oba rodzaje
maki, sol i
cukier. Powoli dodac wrzatek mieszajac. Odstawic do ostudzenia.
Drozdze rozpuscic w letniej wodzie. Dodac do
maki, dodac tez zakwas. Ciasto wyrabiac recznie ok. 10-15 minut. Wylozyc do naoliwionej miski i posmarowac na wierzchu cienko
olejem. Miske przykryc folia spozywcza i odstawic na co najmniej 12 godzin.Ciasto ponownie zagniesc przez ok. 10 minut. Ewentualnie dodac
maki, uformulowac kule, przelozyc do naoliwionej miski, posmarowac na wierzchu cienko
olejem i odstawic pod przykryciem do wyrosniecia w cieplym miejscu na ok. 1 godzine. Ponownie krotko zagniesc i uformulowac okragly bochenek, ktory ulozyc na blasze do pieczenia i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 1 godzine.

Piekarnik nagrzac do temperatury 250 °C. Na dolna polke wstawic zaroodporna lub blaszana miske wypelniona
woda. Bochenek wygladzic wilgotnymi rekami i wstawic na srodkowa polke do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyc temperature do 200 °C. Piec kolejne 50 minut. Pod koniec pieczenia
chleb posmarowac krochmalem, co
daje ladna glazure :)
Chleb jest pyszny :)


Propozycja nr 2 z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen"Walnussbrötchen- Pelnoziarniste buleczki pszenne z
orzechami wloskimiSkladniki na 4 buleczki.65 g orzechow wloskich bez lupin165 g
maki pszennej z pelnego przemialu10 g swiezych
drozdzy1/4 lyzeczki
brazowego cukru50 ml letniego
mleka2 lyzeczki
oleju z orzechow wloskich1/2 lyzeczki
soli1
zoltkoOdlozyc 4 polowki orzechow do przystrojenia bulek, pozostale rozdrobnic w mozdzierzu lub zetrzec na drobnej tarce.
Make wsypac do miseczki, w srodku zrobic zaglebienie, do ktorego wkruszyc
drozdze. Dodac
cukier i nieco
mleka, wymieszac. Odstawic w cieple miejsce na 10 minut. Nastepnie dodac pozostale
mleko, 50 ml letniej
wody,
olej, sol i zmielone
orzechy. Zagniesc ciasto i wyrabiac ok. 10 minut. Odstawic do wyrosniecia na 1 godzine.Ponownie zagniesc, podzielic na 4 czesci, z ktorych uformulowac bulki. Ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Bulki naciac nozem na krzyz.
Zoltko wymieszac z 1 lyzka
wody, mieszanina posmarowac bulki. Do srodka kazdej bulki wlozyc polowke
orzecha wloskiego.

Piec w temperaturze 200°C ok. 20 minut.

Zycze wam udanego pieczenia i smacznego!