ßßß Cookit - przepis na Zaproszenie do weekendowej piekarni #110- moje propozycje

Zaproszenie do weekendowej piekarni #110- moje propozycje

nazwa

Wykonanie

Tak, tak dzisiaj weekendowa piekarnia z wizyta u karto_flanej na Kartoflanym polu :) Witajcie serdecznie- pachnie u mnie chlebem i buleczkami, zapraszam was jako gospodyni do upieczenia jednej z 2 propozycji lub obu. Korzystalam z moich niemieckich ksiazek kucharskich. Niepatriotycznie uwazam, ze chleb w Niemczech jest lepszy niz w Polsce ;) A przynajmniej tak samo dobry. Ale moze to sami ocenicie?
Propozycja nr 1 z ksiazki Helene Weinold-Leipold "Brot und Brötchen" (z moimi niewielkimi zmianami)
Mischbrot- Chleb mieszany pszenno-zytni
Skladniki na 1 chleb o wadze ok. 1,5 kg:
600 g maki pszennej (typ 550)
400 g maki zytniej (typ 997)- uzupelnienie: w Polsce bedzie to raczej typ 720.
2 lyzki soli
400 ml wrzatku
1 paczka suszonych drozdzy
1 lyzeczka cukru
100ml letniej wody
300 g zakwasu zytniego o temperaturze pokojowej
2 lyzeczki oleju
Glazura do smarowania bochenka:
200 ml wody
1 lyzeczka maki ziemniaczanej.
Wymieszac w misce oba rodzaje maki, sol i cukier. Powoli dodac wrzatek mieszajac. Odstawic do ostudzenia. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie. Dodac do maki, dodac tez zakwas. Ciasto wyrabiac recznie ok. 10-15 minut. Wylozyc do naoliwionej miski i posmarowac na wierzchu cienko olejem. Miske przykryc folia spozywcza i odstawic na co najmniej 12 godzin.
Ciasto ponownie zagniesc przez ok. 10 minut. Ewentualnie dodac maki, uformulowac kule, przelozyc do naoliwionej miski, posmarowac na wierzchu cienko olejem i odstawic pod przykryciem do wyrosniecia w cieplym miejscu na ok. 1 godzine. Ponownie krotko zagniesc i uformulowac okragly bochenek, ktory ulozyc na blasze do pieczenia i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na 1 godzine.
Piekarnik nagrzac do temperatury 250 °C. Na dolna polke wstawic zaroodporna lub blaszana miske wypelniona woda. Bochenek wygladzic wilgotnymi rekami i wstawic na srodkowa polke do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyc temperature do 200 °C. Piec kolejne 50 minut. Pod koniec pieczenia chleb posmarowac krochmalem, co daje ladna glazure :)
Chleb jest pyszny :)
Propozycja nr 2 z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen"
Walnussbrötchen- Pelnoziarniste buleczki pszenne z orzechami wloskimi
Skladniki na 4 buleczki.
65 g orzechow wloskich bez lupin
165 g maki pszennej z pelnego przemialu
10 g swiezych drozdzy
1/4 lyzeczki brazowego cukru
50 ml letniego mleka
2 lyzeczki oleju z orzechow wloskich
1/2 lyzeczki soli
1 zoltko
Odlozyc 4 polowki orzechow do przystrojenia bulek, pozostale rozdrobnic w mozdzierzu lub zetrzec na drobnej tarce. Make wsypac do miseczki, w srodku zrobic zaglebienie, do ktorego wkruszyc drozdze. Dodac cukier i nieco mleka, wymieszac. Odstawic w cieple miejsce na 10 minut. Nastepnie dodac pozostale mleko, 50 ml letniej wody, olej, sol i zmielone orzechy. Zagniesc ciasto i wyrabiac ok. 10 minut. Odstawic do wyrosniecia na 1 godzine.
Ponownie zagniesc, podzielic na 4 czesci, z ktorych uformulowac bulki. Ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Bulki naciac nozem na krzyz. Zoltko wymieszac z 1 lyzka wody, mieszanina posmarowac bulki. Do srodka kazdej bulki wlozyc polowke orzecha wloskiego.
Piec w temperaturze 200°C ok. 20 minut.
Zycze wam udanego pieczenia i smacznego!
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/03/Zaproszenie-do-weekendowej-piekarni-110-moje.html