ßßß
 
            
         Ksiazki prezentuja sie przepysznie :) Moniko serdecznie dziekuje :) W ramach prezentacji wykonalam dzis chleb na podstawie jednego z przepisow z ksiazeczki o pieczeniu chleba. Wyglada tak:Chleb z makiem:
Ksiazki prezentuja sie przepysznie :) Moniko serdecznie dziekuje :) W ramach prezentacji wykonalam dzis chleb na podstawie jednego z przepisow z ksiazeczki o pieczeniu chleba. Wyglada tak:Chleb z makiem:
 Chleb z makiem: na 1 bochenek450 g maki pszennej20 g swiezych drozdzy (wzielam 2 lyzeczki suszonych)220 ml letniej wody4 lyzki masla2 lyzki masla1 lyzeczka soli1 lyzeczka cukru1 zoltko (zrezygnowalam)nieco mlekaWsyzstkie skladniki (oprocz maku, zoltka i mleka) polaczyc w misce i zagniesc mikserem z koncowkami do ciasta drozdzowego ciasto, zagniatac przez 20 minut (Zagniatalam krocej-ok. 10 minut). Wyrobione ciasto przykryc sciereczka i zostrawic na 1 godzine do wyrosniecia. Nastepnie krotko wyrobic i przelozyc do formy (Wlozylam do koszyczka wzrostowego). Pozostawic do wyrosniecia na 2 godziny. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C. ok. 40 minut. Przed pieczeniem posmarowac chleb zoltkiem wymieszanym z odrobina mleka i posypac makiem.Przepis z ksiazki: "CHleb. Domowy wypiek." Wyd. SBM 2012Ja zas przygotowalam te oto orzesylke dla Ani z z bloga Anna-moje ksiazk i.
Chleb z makiem: na 1 bochenek450 g maki pszennej20 g swiezych drozdzy (wzielam 2 lyzeczki suszonych)220 ml letniej wody4 lyzki masla2 lyzki masla1 lyzeczka soli1 lyzeczka cukru1 zoltko (zrezygnowalam)nieco mlekaWsyzstkie skladniki (oprocz maku, zoltka i mleka) polaczyc w misce i zagniesc mikserem z koncowkami do ciasta drozdzowego ciasto, zagniatac przez 20 minut (Zagniatalam krocej-ok. 10 minut). Wyrobione ciasto przykryc sciereczka i zostrawic na 1 godzine do wyrosniecia. Nastepnie krotko wyrobic i przelozyc do formy (Wlozylam do koszyczka wzrostowego). Pozostawic do wyrosniecia na 2 godziny. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C. ok. 40 minut. Przed pieczeniem posmarowac chleb zoltkiem wymieszanym z odrobina mleka i posypac makiem.Przepis z ksiazki: "CHleb. Domowy wypiek." Wyd. SBM 2012Ja zas przygotowalam te oto orzesylke dla Ani z z bloga Anna-moje ksiazk i. Ksiazka, slodkosci i napoje, kartka, podkladka pod kubek- jablko.Jednym z zadan bylo wykonanie kulinarnej prezentacji- wykonalam zatem kartke w ksztalcie jablka, a w srodku umiescilam dwa przepisy na jablkowe desery i krotka "historie" jablka ;)
Ksiazka, slodkosci i napoje, kartka, podkladka pod kubek- jablko.Jednym z zadan bylo wykonanie kulinarnej prezentacji- wykonalam zatem kartke w ksztalcie jablka, a w srodku umiescilam dwa przepisy na jablkowe desery i krotka "historie" jablka ;)
 Serdecznie dziekuje Sabince za kolejna edycje ksiazkowej wymianki. Wspaniale sie bawilam! Dziekuje tez moim wymiankowym partnerkom za wiele radosci :)
Serdecznie dziekuje Sabince za kolejna edycje ksiazkowej wymianki. Wspaniale sie bawilam! Dziekuje tez moim wymiankowym partnerkom za wiele radosci :)