ßßß


Na forme o srednicy 26 cm:300 g ziemniakowsol100 g miekkich karmelkow np. Werhers Oryginal100 g wisni (maga byc z kompotu)250 g masla lub margaryny do pieczenia250 g cukru5 jajek400 g maki2 lyzeczki proszku do pieczenia100 g jogurtu naturalnegopolewa:200 g miekkich karmelkow (jak wyzej)50-100 g smietany kremowkiZiemniaki obrac i zetrzec na tarce jarzynowej. Wlozyc na 1-2 minuty do wrzacej osolonej wody, nastepnie odcedzic, zahartowac w zimnej wodzie i dobrze odcisnac. Wisnie wypestkowac, pokroc, karmelki pokroic.Maslo ubic z cukrem na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka wciaz ucierajac mase. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy i wymieszac. Nastepnie dodac jogurt i odcisneite ziemniaki, wymieszac mikserem. Dodac wisnie i posiekane karmelki, wymieszac lyzka. Ciesto przelozyc do natluszczonej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180°C, z termoobiegiem- 160°C) ok. 55 minut. Odstawic do wystudzenia. Nastepnie zrobic polewe: karmelki posiekac, wlozyc do rondla i zalac smietana, zagotowac, gotowac na niewielkim plomieniu mieszajac, az cukierki sie rozpuszcza. Polewe nieco wystudzic i polac nia ciasto.Przepis z: "Meine Familie & ich" nr. 5/2014