Wykonanie
Dzis piate urodziny mojego bloga! Wszystkiego najlepszego szanowny jubilacie. A wszystkim dziekuje za te 5 lat. Jeszcze dzis
mozecie zglosic udzial w moim rocznicowym candy. Szczegoly tutaj . Losowanie nagrody odbedzie sie jutro i jutro odbedzie sie ogloszenie wynikow. A dzis zapraszam na slodkie ciasto z
ziemniakami. Po prostu pyszne. Prosze sie czestowac! :) Jest naprawde przepyszne :)



Na forme o srednicy 26 cm:300 g ziemniakowsol100 g miekkich karmelkow np. Werhers Oryginal100 g
wisni (
maga byc z kompotu)250 g
masla lub
margaryny do pieczenia250 g
cukru5
jajek400 g
maki2 lyzeczki
proszku do pieczenia100 g
jogurtu naturalnegopolewa:200 g miekkich karmelkow (jak wyzej)50-100 g
smietany kremowkiZiemniaki obrac i zetrzec na tarce jarzynowej. Wlozyc na 1-2 minuty do wrzacej osolonej
wody, nastepnie odcedzic, zahartowac w zimnej wodzie i dobrze odcisnac.
Wisnie wypestkowac, pokroc, karmelki pokroic.
Maslo ubic z
cukrem na puszysta mase. Dodawac pojedynczo
jajka wciaz ucierajac mase.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia, dodac do masy i wymieszac. Nastepnie dodac
jogurt i odcisneite
ziemniaki, wymieszac mikserem. Dodac
wisnie i posiekane karmelki, wymieszac lyzka. Ciesto przelozyc do natluszczonej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180°C, z termoobiegiem- 160°C) ok. 55 minut. Odstawic do wystudzenia. Nastepnie zrobic polewe: karmelki posiekac, wlozyc do rondla i zalac
smietana, zagotowac, gotowac na niewielkim plomieniu mieszajac, az
cukierki sie rozpuszcza. Polewe nieco wystudzic i polac nia ciasto.Przepis z: "Meine Familie & ich" nr. 5/2014