Wykonanie
Nietypowy wypiek, ale swietnie smakuje. Najlepiej na kolacje :)


Na forme keksowa o
boku 25 cm:250 g
pieczarek100 ml
bialego wina wytrawnego2 zabki
czosnku (zastapilam
sola czosnkowa)2 lyzki grubo posiekanej
natki pietruszki1 lyzka
masla3
jajka150 g
maki pszennej125 ml
mleka50 ml
oleju1 1/2 lyzeczki
proszku do pieczenia100 g
startego sera (np tylzycki, gouda,
cheddar, emmentaler)sol,
pieprzForemke keksowa wylozyc papierem do pieczenia.
Pieczarki oczyscic i pokroic na plasterki.
Czosnek drobno posiekac.
Pieczarki i
czosnek podsmazyc na
masle, zalac bialym
winem, doprawic do smaku
pieprzem i
sola. Podgrzewac na malym ogniu mieszajac, az plyn calkowicie wyparuje. Zdjac ognia, dodac posiekana
pietruszke i wymieszac. Odstawic do wystudzenia. W misce ubic
jajka, dodac
make wymieszana z
proszkiem do pieczenia, wymieszac. Wlac
olej i
mleko cienka strozka nie przerwajac mieszania. Dodac
starty ser i pieczarkowa mase. Wymieszac. Przelozyc do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 45. Smakuje podawany z bialym
winem :)Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z ksiazki Oli Lazar "Keksy slodkie i
slone" wyd. KDC, 2007 r.