ßßß

Na forme keksowa o boku 25 cm:250 g pieczarek100 ml bialego wina wytrawnego2 zabki czosnku (zastapilam sola czosnkowa)2 lyzki grubo posiekanej natki pietruszki1 lyzka masla3 jajka150 g maki pszennej125 ml mleka50 ml oleju1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia100 g startego sera (np tylzycki, gouda, cheddar, emmentaler)sol, pieprzForemke keksowa wylozyc papierem do pieczenia. Pieczarki oczyscic i pokroic na plasterki. Czosnek drobno posiekac. Pieczarki i czosnek podsmazyc na masle, zalac bialym winem, doprawic do smaku pieprzem i sola. Podgrzewac na malym ogniu mieszajac, az plyn calkowicie wyparuje. Zdjac ognia, dodac posiekana pietruszke i wymieszac. Odstawic do wystudzenia. W misce ubic jajka, dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszac. Wlac olej i mleko cienka strozka nie przerwajac mieszania. Dodac starty ser i pieczarkowa mase. Wymieszac. Przelozyc do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 45. Smakuje podawany z bialym winem :)Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z ksiazki Oli Lazar "Keksy slodkie i slone" wyd. KDC, 2007 r.