ßßß Cookit - przepis na Keks z pieczarkami, serem i bialym winem

Keks z pieczarkami, serem i bialym winem

nazwa

Wykonanie

Nietypowy wypiek, ale swietnie smakuje. Najlepiej na kolacje :)
Na forme keksowa o boku 25 cm:
250 g pieczarek
100 ml bialego wina wytrawnego
2 zabki czosnku (zastapilam sola czosnkowa)
2 lyzki grubo posiekanej natki pietruszki
1 lyzka masla
3 jajka
150 g maki pszennej
125 ml mleka
50 ml oleju
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
100 g startego sera (np tylzycki, gouda, cheddar, emmentaler)
sol, pieprz
Foremke keksowa wylozyc papierem do pieczenia. Pieczarki oczyscic i pokroic na plasterki. Czosnek drobno posiekac. Pieczarki i czosnek podsmazyc na masle, zalac bialym winem, doprawic do smaku pieprzem i sola. Podgrzewac na malym ogniu mieszajac, az plyn calkowicie wyparuje. Zdjac ognia, dodac posiekana pietruszke i wymieszac. Odstawic do wystudzenia. W misce ubic jajka, dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszac. Wlac olej i mleko cienka strozka nie przerwajac mieszania. Dodac starty ser i pieczarkowa mase. Wymieszac. Przelozyc do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 45. Smakuje podawany z bialym winem :)
Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z ksiazki Oli Lazar "Keksy slodkie i slone" wyd. KDC, 2007 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/04/Keks-z-pieczarkami-serem-i-bialym-winem.html