Wykonanie

Swietne, takie aromatyczne. :) Moj starszy synek stwierdzil, ze smakuja, jak pierniczki. Cos w tym jest, bo sporo w nich przypraw.
Moze na drugi
dzien nawet lepsze, bo te wszystkie
przyprawy nabieraja aromatu.

Na 12 sztuk:240 g
maki1 1/2 lyzeczki
proszku do pieczenia1 lyzeczka
sody oczyszczonej1 szczypta
soli225 g
cukru2
jajka4 lyzki rozpuszczonego
masla60 ml
oleju115 ml
maslanki1 lyzka mielonego
cynamonu2 lyzeczki mielonego
imbiru1/2 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow1 fiolka mala
aromatu waniliowego300 g
pure z dyniForme do muffinek wylozyc papilotami. W misce wymieszac sol,
make,
przyprawy,
proszek do pieczenia i
sode oczyszczona.
Cukier ubic z jakami i
aromatem waniliowym na puszysta mase przez ok. 1 minute. Dodac rozpuszczone
maslo,
olej i
maslanke, wymieszac. Plynne skladniki dodac do miski z
maka, dodac tez
poure z dyni. Szybko wymieszac. Nakladac lyzka do foremki muffinkowej. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 20 minut.

Przepis z: "Lisa. Kochen & Backen. Sweet Dreams" nr 8/9/10/2014