Wykonanie
Kolejne warzywne ciasto na slodko, ktore polubila moja rodzina. Rozkrecamy sie :)

Na 1 foremke kesowa o dlugosci 30 cm:200 g
pure z dyni2
jajka1 opakowanie
cukru waniliowegokilka kropel
aromatu waniliowego280 g
maki200 g
cukru1 lyzeczka
proszku do pieczenia1 lyzeczka
sody oczyszczonej180 g
jogurtu naturalnego40 ml
oleju60 posiekanych orzechow wloskichpo 1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow, mielonego
imbiru, mielonego
anyzu i mielonej galki muszkatalowej (ewentulanie 1 lyzeczka
przyprawy do piernikow)W misce wymieszac
cukier,
make,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia oraz
sode oczyszczona. W innej misce wymieszac
jogurt,
aromat waniliowy,
olej,
pure z dyni i
jajka. Przelac do miski z suchymi skladnikami i krotko mieszac mikserem tylko do polaczenia skladnikow. Wsypac 3/4 orzechow i wymieszac. Ciasto przelozyc do natluszczonej foremki, posypac na wierzchu pozostalymi
orzechami. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C ( z termoobiegiem- 150°C) ok. 60-70 minut. Po upieczeniu zostawic doi wystgniecia w piekarniku uchylajac nieco drzwiczki.


Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 8/2013