ßßß
Na 12 sztuk250 g gruszek (1 duza)2 lyzki soku z cytryny250 g maki2 lyzeczki proszku do pieczenia1/2 lyzeczki sody oczyszczonej1 jajko125 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego80 ml oleju250 g jogurtu naturalnegoGruszke obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic na kawalki i skropic sokiem z cytryny. W duzej misce wymeiszac make, proszek do pieczenia i sode oczyszczona. Jajko ubic, dodac cukier, olej, cukier waniliowy i jogurt, rozmieszac. Przelac do miski z sypkimi skladnikami, ddadc kawalki gruszki. Szybko wymieszac, nakladac do foremek muffinkowych wlozonych papierowymi papilotami. Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C) ok. 30 minut.Przepis z ksiazki: "Leckere Muffins". wyd. Bellvista