Wykonanie
Uwielbiam ciasto
jogurtowe, a ostatnio wpadłam w jakiś muffinowy szał. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam przepis na muffinki z
jogurtem (w książce „Babeczki słodkie i pikantne” wyd. Weltbild), od razu chciałam go wypróbować . Wyszły dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam – lekkie, miękkie, a jednocześnie sycące.Składniki na 6 bardzo dużych (to prawdziwe olbrzymy ;)) muffin:125g miąższu z
mango125g
mąki60g
cukru125g
jogurtu naturalnego40ml
olejujajkołyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody2 łyżeczki
cukru waniliowegoMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
sodą, a
mango pokroić w dosyć drobną kostkę (inaczej wyjdzie zakalec). Rozkłócić
jajko, wymieszać z
cukrami,
olejem,
jogurtem i
mango. Do tej mieszanki wsypać
mąkę ze spulchniaczami i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek i piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut, aby muffinki odpoczęły.Jeśli nie lubicie
mango – myślę, że
brzoskwinie będą stanowić niezłe zastępstwo ;)